Plaats tekort in huis; zeker als je kinderen hebt, dan kun je hier nog wel eens tegen aanlopen. Hoe vaak je ook een poging doet om eindelijk het speelgoed en de te kleine kleding op te ruimen..het blijft binnen het gemiddelde huishouden een never ending story. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen te bedenken….waarvan ik hoop dat ik er uiteindelijk zelf ook eens iets mee ga doen! 

Hoge kasten

Hoge kasten zorgen ervoor dat je alle beschikbare ruimte, tot aan het plafond aan toe, op een goede manier benut (vergeet je niet om er een plumeau bij aan te schaffen? Er blijft hoe dan ook een laagje stof achter als je dit niet regelmatig eventjes schoonmaakt. Een smalle kast zorgt ervoor dat je meteen kunt zien wat er in de kast hangt/ligt. Je hoeft dan ook niet ver te zoeken naar wat je nodig hebt. Kies misschien voor een leuk kleurtje, zodat het een beetje een eye-catcher wordt in plaats van een doorn in het oog. En vergeet zeker niet om te kijken wat er allemaal hip is qua interieur e.d. Een eikenhouten kast kan mooi staan, maar past niet echt binnen het plaatje van een kinderkamer. Sowieso zijn lichte kleuren vaak een betere keuze. Zorg dat alles goed bij elkaar past en laat je ook inspireren door de trends voor behang in de kinderkamer! Een mooi geheel geeft rust…en dat is belangrijk in een ruimte waarin geslapen wordt!

Opbergboxen

Indien je een kinderbed hebt met ruimte eronder, dan kun je ervoor kiezen om verrijdbare opbergboxen aan te schaffen. Handig voor alle boekjes, tijdschriften, poppenkleertjes enzovoorts. Alles op één plek, wat ervoor zorgt dat er een klein beetje orde in de dagelijkse gezinschaos ontstaat. Ik raad wel aan om opbergboxen met deksel te kiezen aangezien het anders een groot stofnest wordt.

Bureau met lades

Je kunt een bureau met lades kwijt onder een hoogslaper, waar je kind dingen op kan zetten (kies niet voor allerlei kleine pennenbakjes, maar liever voor eén grote box voor alle losse spulletjes) en ook nog eens zijn/haar huiswerk aan kan maken. Onze oudste slaapt overigens in een halfhoog-slaper, waar een bureau aan vast zit. Tevens zit er een kastje in, waar hij o.a. zijn allerleukste gezelschapsspellen in bewaard. Deze stonden eerst beneden in de voorraadkast, maar gelukkig hebben we daar dus een andere oplossing voor gevonden.

Kleding opvouwen á la Marie Kondo

Indien je ervoor kiest om je kleding op te vouwen volgens de Marie Kondo-methode, dan houd je hoe dan ook een heleboel ruimte over. Zoek eerste alles uit en doe alles weg wat te klein is of niet meer gedragen wordt. Je kunt kleding waar je afstand van wilt doen in een kledingcontainer gooien (bijvoorbeeld bij het Leger des Heils) of wellicht je mooiste items aanbieden op Marktplaats. Zorg er wel voor dat je niet de items weggooit die het kind nog past, of wil gaan dragen. Als hij/zij dan toch alles nog eventjes aan het passen is, zorg dan voor een goede passpiegel aan de binnenkant van de kastdeur. Je hoeft er dan geen aan de muur te bevestigen, of neer te zetten in de kamer.

Kamer netjes houden

Uiteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste om de kamer steeds netjes te houden. Leer je kinderen dat ze zelf zorg moeten dragen voor hun spullen en ook dat ze dus regelmatig moeten opruimen/stoffen/schoonmaken. Natuurlijk vinden ze dat niet leuk en hebben ze daar wat ondersteuning bij nodig. De ervaring leert wel dat als je er vroeg genoeg mee begint, de meeste kinderen het als iets normaals gaan zien (wat het natuurlijk ook is) en het uiteindelijk uit zichzelf zullen gaan bijhouden.

Uitgelichte afbeelding: Kids room from Shutterstock/hkeita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.