Nieuwe & oude meesters op speelgoedgebied decoreren Europazegels op eerstedagenveloppe

post1Sinds 1956 ontwerpen vijftig Europese landen en deelgebieden jaarlijks een serie postzegels. Rondom het thema van 2015 – oud & modern speelgoed – heeft de Nederlandse Vereniging van Postzegel Handelaren (NVPH) een modern getinte eerstedagenveloppe ontworpen. In de kleurschakering van de postzegels, voegen op de eerstedagenveloppe een wereldbol en smartphone een extra dimensie toe aan de afbeeldingen op de postzegels. De vier zegels en eerstedagenveloppe zijn vanaf 28 april verkrijgbaar.

Rubik’s cube
Speelgoed is van alle tijden en is universeel. Met de tweedeling van speelgoed van vroeger en nu benadrukt de ontwerper de evolutie van het speelgoed in de loop der jaren. Op het postzegelvel Speelgoed van toen overheersen de kleuren geel, rood en paars, op het vel Speelgoed van nu de kleuren lichtgroen, lichtgeel en lichtrood. Deze kleuren zijn ook te zien in de vlakjes van de Rubik’s cube, de pionnen van het halmaspel, de robot en de afbeelding op het beeldscherm van de spelcomputer. De mateloos populaire oude Rubik’s cube is de oervorm van de essentie van het huidige speelgoed, waarbij een uitdagend probleem centraal staat. Met slimheid, creativiteit en doorzettingsvermogen moet deze worden overwonnen. Alle huidige spelcomputers en games zijn op dat principe gebaseerd.

post2Ontwerp
De twee postzegels met modern speelgoed en de twee postzegels met oud speelgoed, decoreren ieder een eigen enveloppe. De link tussen oud en nieuw worden op de enveloppen geduid met de wereldbol en de raket. De kleursamenstelling is afgestemd op de kleuren van de postzegels. Op initiatief van de samenwerkende postbedrijven in Europa staan de Europazegels in 2015 in het teken van Old Toys, oftewel ‘Speelgoed van toen’ met de waarde-aanduiding internationaal 1. PostNL borduurt op eigen initiatief voort op het thema met ‘Speelgoed van nu’ met de waarde-aanduiding Nederland 1. De eerstedagenveloppe is een ontwerp van de NVPH. Eerstedagenveloppen zijn ook los verkrijgbaar.

Over NVPH
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpen ze, in samenwerking met PostNL, zo’n twintig verschillende eerstedagenveloppen en zes prestigeboekjes uit. De NVPH heeft 117 leden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.