Bij dobbelspellen draait het eigenlijk niet om een speelbord of om kaarten, maar is juist de dobbelsteen het middelpunt (of dobbelstenen). Geluk hebben is bij deze spellen vaak een belangrijke factor. De oudste dobbelsteen vond men in het zuidoosten van het huidige Iran. Deze hoorde bij het spel Backgammon, dat vroeger altijd door de belangrijke mensen werd gespeeld. De gevonden dobbelsteen is naar schatting al 5.000 jaar oud. Zelfs de oude Germanen en Romeinen dobbelden al, toentertijd om het lot van verschillende zaken “in handen van de dobbelsteen” te leggen. Ik deel een aantal leuke dobbelspellen met jullie.

#1 Yahtzee
Yahtzee wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scoreblok. Iedere speler laat tijdens zijn/haar beurt de dobbelstenen rollen en probeert op deze manier bepaalde combinaties te maken, waarmee er punten kunnen worden gescoord.  Tijdens een beurt mag de speler maximaal drie keer de dobbelstenen werpen. Bij de eerste en tweede worp kan hij/zij dobbelstenen opzij leggen en de andere dobbelstenen (of dobbelsteen) opnieuw werpen. Na de derde beurs is het de bedoeling dat de punten worden opgeschreven in één van de dertien categorieën. Dit mag overigens ook na de eerste of tweede worp. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Iedere speler moet elke categorie één keer invullen tijdens het spel, wat dus kan inhouden dat je nul punten scoort in een bepaalde categorie. Nadat de spelers in alle categorieën een combinatie hebben ingevuld, worden de punten per persoon opgeteld. Er worden vijf rondes gespeeld en de speler met het hoogste aantal punten na al deze rondes is de winnaar.

#2 Perudo
Perudo is een spel van bieden, bluffen en geluk. Spelers bekijken hun eigen stenen maar houden deze verborgen voor de andere spelers en doen om de beurt een bod. Hierbij wordt geraden hoeveel stenen van hetzelfde aantal ogen er in totaal onder de bekers zitten. Bij elke beurt moet diegene die aan de beurt is het bod verhogen tot het moment dat er een onrealistisch hoog bod gedaan wordt. Op dat moment mag men het bod aannemen of in twijfel trekken. Bij twijfel gaan alle bekers omhoog en wordt er geteld. Degene die ongelijk had verliest een steen. De winnaar is degene die als laatste een of meerdere stenen over heeft.

#3 Qwixx
Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp! Dobbel mee en laat je aansteken door de Qwixx-koorts!

#4 Zoo Yatzy
Gooi met de dobbelstenen volgens de Yahtzee spelregels. Dit keer alleen geen ogen op de dobbelstenen, maar dieren van de dierentuin! Vijf gelijke dieren is een Zoo Yatzy! De winnaar is de speler die de meeste punten heeft. Erg leuk om samen met de kinderen te spelen.

#5 Biggen
Bij het geluksspel Biggen gooi je niet met dobbelstenen, maar met varkentjes. De manier waarop de varkentjes op de tafel landen, bepaalt het aantal punten dat je verdient. Naast het gooien met varkentjes, kun je ook punten verdienen door de uitkomst van de worp van je tegenstanders te voorspellen. Raad je het juiste aantal? Dan verdien je natuurlijk punten. Maar, je verliest juist punten als je het verkeerd hebt. Wie als eerste 100 punten bij elkaar gooit, wint. Maar pas op: je hoeft maar een verkeerde worp te gooien en je mag weer van voor af aan beginnen.

#6 Regenwormen
Verzamel zoveel mogelijk Regenwormen in dit snelle dobbelspel. In eerste instantie gaat dat er vriendelijk aan toe. Maar naarmate het spel vordert, worden regenwormen steeds schaarser. De spelers schamen zich er dan ook niet voor om regenwormen van hun tegenstanders af te pakken. Er is ook een uitbreiding te koop, om het nog leuker te maken.

#7 Regenwormen Junior
In deze versie van Regenwormen, die speciaal voor kinderen is ontwikkeld, hoeven de spelers niet meer te rekenen. Ze tellen eenvoudigweg het aantal verzamelde symbolen. Zo is dit populaire dobbelspel ook prima te spelen voor de kleintjes. Omdat het spel minder tegels bevat, duurt Regenwormen Junior niet zo lang.

#8 Story Cubes Classic
Gooi de dobbelstenen en maak een verhaal rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes uren aan speelplezier voor alle leeftijden. Er zijn ook nog andere versies te koop, dus check zeker eventjes het uitgebreide assortiment

#9 Keer op Keer
Dobbel- en puzzelspel Keer op Keer is er voor het hele gezin! Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijk gekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden stijgen als je je speelveld verstandig uitbreidt. Naast punten voor complete kolommen krijg je ook een bonus als je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist.

#10 1000 Bommen en Granaten!
In 1000 Bommen en Granaten! probeer je met 8 dobbelstenen zoveel mogelijk gelijke symbolen te dobbelen. Je mag zo vaak opnieuw dobbelen als je wilt, maar schedels moet je opzij leggen. Gooi je een derde schedel, dan is je beurt direct voorbij en scoor je geen punten. Een piratenkaart geeft je mogelijkheden en beperkingen in je beurt aan. Hoe meer gelijke symbolen je gooit, hoe meer punten je scoort. Daarbij ontvang je nog extra punten voor goud en diamanten. Scoren al je dobbelstenen, dan krijg je nog een extra bonus. Gooi je met je eerste worp 4 of meer schedels, dan bezorg je de andere spelers minpunten. Wie als eerste een bepaald aantal punten heeft bereikt, wint het spel. 1000 Bommen en Granaten! is een eenvoudig dobbelspel, waarin je steeds moet kiezen tussen stoppen of doorgaan.

Afbeelding: Pixabay

3 gedachten over “10x de leukste dobbelspellen

  1. Yahtzee spelen wij nu nog regelmatig. Ik kan niet wachten tot mijn dochter oud genoeg is om samen spelletjes te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.