Het komt niet heel erg vaak voor dat vriendlief en ik aan tafel zitten met een bordspel, maar we proberen er zo af en toe gewoon tijd voor te maken. Een hapje en een sapje erbij en we kunnen uren vooruit. Met het spelen van Captains of the Golden Age heb je die tijd ook echt wel nodig, want de gemiddelde speeltijd ligt tussen de 90 en 180 minuten. Ik neem jullie mee terug naar de Gouden Eeuw; een periode waarin nieuwe werelden werden ontdekt en handel hoogtij vierde. Denk bijvoorbeeld aan handel in nieuwe kruiden en specerijen, nieuwe producten en nieuwe materialen. Peper was in die tijd meer waard dan goud, kun je het je voorstellen? Spring op mijn schip en vaar mee naar de juiste plek om goederen te verzamelen. Maar pas op…er liggen ook piraten op de loer.

Spelregels in het begin wat lastig
Hoewel Dante 9 jaar is vond hij dit spel echt nog een beetje te lastig om te spelen. Uiteindelijk zaten vriendlief en ik dus, toen de kinderen op bed lagen, naar de doos te staren. Een spel voor de allereerste keer spelen is altijd een dingetje en wie gaat de gebruiksaanwijzing lezen? De ander kan dan alles klaar zetten zodat er meteen gestart kan worden als de regels bekend zijn. Misschien lag het aan ons, maar het duurde eventjes voordat we begrepen hoe het allemaal nou in elkaar zit. Ik denk dat de doorgewinterde bordspellen fanaat het sneller onder de knie heeft.

De bedoeling van het spel
In Captains of the Golden Age is het de bedoeling dat iedere speler afzonderlijk aandelen gaat verzamelen in de VOC (destijds de machtigste handelsvereniging ter wereld). Je kunt deze aandelen kopen met peper. Het doel is om jouw peper te verzamelen en vervolgens naar de belangrijkste haven op het spelbord te verschepen. Op de ronde wereldkaart staan eilanden afgebeeld, waar je verschillende grondstoffen kunt krijgen. Deze krijg je door met je schip aan te meren in de haven van het betreffende eiland. Het enige wat je er niet krijgt is peper, want daarvoor zul je andere grondstoffen moeten ruilen. Eerst moet je hout, koper, doek of rum ophalen bij de eilanden en vervolgens zet je koers naar “De Orient”, waar je al deze grondstoffen kunt omruilen voor de ontzettend dure peper. Hiermee kun je uiteindelijk je aandelen behalen op de Republiek. Je kunt er ook voor kiezen om met de basisgrondstoffen een upgrade te doen aan jouw schip, zodat hij sneller kan varen en je dus ook sneller aan je peper kunt komen. Waar kies je voor?!

Tactisch en strategisch
Bij dit spel moet je niet rekenen op een portie geluk. Het ligt er helemaal aan of je tactisch en strategisch genoeg speelt en jouw acties op de juiste tijd plant en uitvoert. Omdat een ieder een eigen speltactiek heeft, is het van tevoren nooit te zeggen wie er uiteindelijk gaat winnen. Waar ik ervoor koos om zo snel mogelijk heen en weer te varen, koos mijn vriend ervoor om zijn schip te upgraden. De keer erop ging het net weer andersom, zodat we allebei eens konden ervaren hoe de tactiek van een ander werkt. Overigens, heb ik al regelmatig verloren…maar dat lijkt te komen omdat mijn vriend vroeger altijd strategische spellen op de spelcomputer deed.

Kickstarter Project
Leuk om te vermelden vind ik dat Niek en Aron (twee oude schoolvrienden) ruim 8 jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van dit spel. Als studenten speelden ze vaak het spel “Risk” en “Kolonisten van Catan”. Na verloop van tijd vonden ze het vervelend worden dat je altijd afhankelijk bent van het “kans hebben”, waarop ze besloten om zelf een spel te gaan ontwikkelen. In het spel Captains of the Golden Age heeft het “kans hebben” geen invloed op winnen of verliezen. Slim en tactisch spelen is the key to success.

Conclusie
Leuk spel, waarvoor je dus wel echt moet nadenken en tijd voor moet vrij maken. Het is een spel wat je “eventjes doet op een doordeweekse avond”. Het spel zit goed in elkaar (zowel letterlijk als figuurlijk) en is een zeer geschikt cadeau voor bijvoorbeeld een verjaardag. Ook is Captains of the Golden Age bij uitstek een spel om samen met vrienden te doe (inclusief borrel(plank) uiteraard). Overigens is er ook een uitbreidingsset verkrijgbaar, voor nog meer speelplezier!

Je kunt het spel met korting aanschaffen op www.captainsofthegoldenage.com 🙂

[bol_product_links block_id=”bol_5b20d8439f792_selected-products” products=”9200000069988342,9200000094179258″ name=”captain” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.