Iedereen die weleens naar het buitenland op vakantie is geweest weet over het algemeen wel, dat je voor verschillende landen een visum dient aan te vragen. Geen visum; geen toegang tot het land (en dus in veel gevallen geen vakantie). Ik deel de do’s en dont’s met je, met betrekking tot het aanvragen van een visum.

Do: Check ruim van tevoren of je een visum nodig hebt

Het beste kun je zodra je je vakantie geboekt hebt meteen checken of je een visum nodig hebt. Soms kan het namelijk enige tijd duren voordat het allemaal in kannen en kruiken is. Indien je halsoverkop (binnen 3 weken) moet vertrekken, dan is soms een spoedprocedure nodig.

Do: Check of je paspoort nog geldig is

Ook niet geheel onbelangrijk is de geldigheidsduur van je paspoort. Voor het verlaten (en betreden) van heel erg veel landen heb je echt een paspoort (of ID kaart nodig). Deze moet op moment van vertrek (en ook bij de aanvraag van een visum) een minimaal aantal maanden (vaak is dit 6 maanden) geldig zijn. Blijkt dat je paspoort korter geldig is, dan moet je voordat je een visum gaat aanvragen een nieuwe aanvragen. Het kost eventjes tijd (en wat geld) maar daarna kun je weer 10 jaar lang genieten van die gezellige “ik mag niet lachen” pasfoto.

Don’t: Probeer niet om zelf een pasfoto te maken

Over die pasfoto gesproken…..een “zelfgeknutselde pasfoto” wordt afgekeurd bij de aanvraag van je paspoort. Gewoon niet doen joh..kost tijd en die tijd kun je gebruiken om te shoppen voor de vakantie. Het handigste is om dus gewoon eventjes langs de fotograaf te gaan. Hij/zij weet namelijk precies wat de regels zijn met betrekking tot het formaat, oren in beeld, chagrijnig kijken enzovoorts.

Do: Regel je visum via een visumspecialist

Aangezien je echt geen zin hebt om in een gigantische rij te wachten op het vliegveld van je vakantieland, is het wijs om van tevoren je visum te regelen bij een visumspecialist. Geloof mij, er zijn landen waar een visumaanvraag bij de grensovergang niet van een leien dakje gaat. Gevolg; de hele dag bij de ambassade zitten wachten totdat het allemaal wel in orde is. Gewoon online doen dus! Je hebt ook nog eens de mogelijkheid om meteen dingen te vragen als je dat wilt. Nadat zij je aanvraag hebben ontvangen controleren ze of er nog aanvullende dingen nodig zijn en houden ze je op de hoogte als er nog iets aangeleverd moet worden. Ik maak het je meteen even makkelijk: alle visa zijn hier aan te vragen.

Don’t: Een kortdurende visa aanschaffen als je vaker heen en weer moet reizen

Indien je, bijvoorbeeld vanwege werk, regelmatig naar hetzelfde land moet reizen dan is het niet verstandig om een kortdurende visa aan te schaffen. Je hebt vaak visa voor 3 maanden, 6 maanden of zelfs langer. Weet je zeker dat je in het aankomende half jaar of langer weer naar hetzelfde land moet reizen, houd hier dan rekening mee bij je aanvraag. Weet je het eventjes niet, vraag dan hulp aan de al eerder genoemde visumspecialist. Neem gerust contact op, ze helpen je graag!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.