Op fietsvakantie met kinderen zal voor veel mensen wellicht niet meteen de eerste optie zijn waaraan wordt gedacht. Toch is het een overweging waard, omdat het zeker heel erg leuk, sportief, maar ook ontspannend kan zijn om dit samen te doen. Nederland beschikt over een uitgebreid fietsroutenetwerk en biedt dus voldoende mogelijkheden om een korte of langere fietsvakantie uit te stippelen. Niet alleen heel erg goed voor jezelf, maar ook zeker voor de kinderen die dagelijks toch een behoorlijk aantal kilometers kunnen wegtrappen. Denk hierbij aan een afstand van maximaal 20 tot 30 kilometer per dag.

Het in het programma opnemen van een of meer ‘rustdagen’ is daarbij natuurlijk altijd mogelijk. Het geeft je de gelegenheid om even uit te rusten en te genieten van bijvoorbeeld strand of zwembad (wees ondanks dat je misschien moe bent altijd alert op verdrinking). De Nederlandse Fietsersbond heeft hiervoor een prachtige routeplanner op haar site. Ook de ANWB biedt op haar site slimme tips om goed voorbereid op pad te gaan.

Voorbereiding

Uiteraard is een goede voorbereiding het halve werk. En dat een goede fiets van belang is, is natuurlijk vanzelfsprekend. Je wilt tenslotte veilig op pad en niet het risico lopen dat je fiets uit elkaar valt. Voor kinderen is het van belang dat ze op de juiste maat fiets zitten. Het fietsje waar doordeweeks mee naar school wordt gepeddeld is dan wellicht niet helemaal de beste keus. Een fiets in de juiste maat zorgt ervoor dat de vermoeidheid eerder toeslaat. Verder vraagt een fietsvakantie om niet al te veel bagage, zodat dit makkelijk kan worden meegenomen in speciale fietstassen. Voor de zaken die je uiteraard bijna nooit hoopt nodig te hebben (bandenplakset, pleisters enz), is er een handige zadeltas beschikbaar. Verder is de hoeveelheid bagage natuurlijk ook afhankelijk van de duur van de vakantie en hoe je wenst te overnachten. Kamperen vraagt natuurlijk meer bagage dan een overnachting in een hotel of Bed & Breakfast. Je zou kunnen overwegen om een fietskar achter je fiets te hangen, zodat je alles net iets gemakkelijker mee kunt nemen.

Het is geen wedstrijd

Fietsen met kinderen vraagt om wat aanpassing in vergelijking met alleen fietsen. Vooropgesteld; het is geen wedstrijd, dus het tempo moet voor iedereen goed te doen zijn. Houd er hierbij rekening mee dat kinderen met een kleinere fiets meer moeten trappen om bij te blijven. Vandaar dat de eerder genoemde 20-30 kilometer op een dag een mooie afstand is. Verder is er onderweg vaak genoeg te zien of te doen, dus reden genoeg om wat pauzes in te lassen, waarbij de kinderen even lekker kunnen spelen of iedereen gewoon lekker even van een hapje en drankje kan genieten.

Samen fietsen

Maar wat wanneer de kleinsten eigenlijk nog niet zelfstandig mee kunnen komen? Dan zijn er mooie alternatieven waarbij er bij pa of ma kan worden ‘aangehaakt’. Variërend van een heerlijk fietskarretje, dat als een soort aanhanger aan de fiets wordt bevestigd en waar de kinderen in kunnen zitten, tot de ‘follow me’ fiets die met het voorwiel aan de fiets van de ouder is bevestigd en waarbij het kind zelf kan meefietsen. Slaat de vermoeidheid toch toe, dan is er altijd de mogelijk om de benen lekker even stil te houden en mee te liften bij pa of ma. Nog kleinere kinderen dienen uiteraard in een veilig fietsstoeltje vervoerd te worden.

Probeer het gewoon

Toegegeven, het is een hele andere vakantie dan dat men wellicht gewend is, maar door te beginnen met een fietsvakantie van een paar dagen, heb je al snel het gevoel of het past bij jullie gezin en of het voor herhaling vatbaar is.

Uitgelichte afbeelding: Family mountain biking on forest trail from Shutterstock/Monkey Business Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.