De zomer van 2020 is voor de meesten heel anders verlopen dan verwacht en voor velen zat een (vlieg)vakantie er niet in. Alhoewel het nog onzeker is wat er volgend jaar mogelijk is qua vakanties, moeten sommigen wel alweer vrije dagen voor 2021 aanvragen. Reiswebsite TravelHunter zocht ook dit jaar uit hoe ouders het meeste uit hun vakantiedagen kunnen halen.

De meeste Nederlanders hebben, los van de feestdagen, zo’n 25 tot 30 vakantiedagen en natuurlijk wil iedereen daar zoveel mogelijk uithalen. Dit kan door je vrije dagen slim op te nemen rondom feestdagen en weekenden.

Kleine kinderen

Heb je kleine kinderen die nog niet naar school gaan, heb je de meeste mogelijkheden. In 2021 hebben we wel een beetje pech. De kerstdagen vallen namelijk precies op zaterdag en zondag waardoor we die week geen extra vrije dagen hebben. En omdat Eerste Kerstdag en Nieuwjaar altijd op dezelfde dag vallen, is ook de eerste vrije dag van 2022 een zaterdag.

Toch zijn er in 2021 ook voldoende opties om extra dagen achtereen vrij te hebben.


De meeste mogelijkheden liggen in de maanden april en mei. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste in mei je vrije dagen opnemen. Dan heb je namelijk maar liefst 18 dagen achter elkaar vrij voor maar 10 vakantiedagen. Wanneer je rondom Pasen, Koningsdag, Hemelvaart én Pinksteren op de juiste dagen vrij neemt, dan heb je met 18 vakantiedagen totaal 36 dagen vrij en dan heb je zelfs nog dagen over.

Wil je langer achtereenvolgend vrij zijn, dan kun je ook de 3 dagen voor Hemelvaart vrij vragen, dan heb je zelfs 23 dagen achter elkaar vrij voor maar 13 vakantiedagen.

Schoolgaande kinderen

Heb je schoolgaande kinderen, dan is het iets lastiger, maar ook dan zijn er genoeg opties! Veel scholen hebben bijvoorbeeld wel Goede Vrijdag en de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij. Daardoor kun je, zelfs als je rekening houdt met schoolvakanties, totaal met 11 vakantiedagen maar liefst 24 vrije dagen creëren. Check wel altijd voor de zekerheid even het rooster van de school.


En ook slim: kijk wanneer de juffen en meesters studiedagen hebben. Dit verschilt per school, maar als dit gunstig valt rondom een schoolvakantie of weekend, dan kun je hier als ouder ook slim vrije dagen omheen plannen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.