Het is altijd fijn om en last minute weekendje weg te boeken. Pas op het allerlaatste moment is de bestemming bekend en je hoeft niet lang te wachten tot de reis begint. Er zijn voldoende aanbieders van last minute reizen te vinden waardoor de keuze vrij groot zal zijn. Toch is het verstandig om vooraf rekening te houden met enkele aspecten.

Is de prijs inclusief belastingen?

Het is altijd belangrijk om goed te kijken of de last minute prijs ook alle kosten dekt. Niet zelden is de prijs exclusief toerisme- en luchthavenbelasting waardoor de prijs hoger za uitkomen. Lees hierom altijd de algemene voorwaarden van de reis, ook wel bekend onder de naam ‘de kleine lettertjes’ om te bepalen of alle kosten bij de prijs zijn inbegrepen.

Is er een visum nodig?

Het is altijd belangrijk om dit goed te checken. Natuurlijk boek je een last minute weekendje weg, maar probeer voor die tijd al te weten waar je aan toe bent. Binnen Europa is een visum niet verplicht, maar sommige bestemmingen zoals Egypte, Turkije en in het Midden-Oosten zijn visumplichtig. Dit kan soms eenvoudig bij de boeking worden aangevraagd, maar soms is er voor de reis een uitgebreide aanvraag nodig. Hierin moet je aangeven of er sprake is van een werk- of privébezoek, de bestemming en de datum van aankomst en vertrek. Soms is een visum snel op de plek van bestemming te krijgen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden. De precieze informatie is te vinden via internet of het consulaat van het desbetreffende land.

Inentingen

Controleer voor het boeken van een last minute of er vaccinaties nodig zijn voor de plaats van bestemming. Vaccinaties beschermen de reiziger tegen ziektes. Een vaccinatieprogramma bestaat soms uit een enkele behandeling, maar soms ook uit een uitgebreid programma. Er moet in dat geval genoeg tijd zijn om de vaccinatie te ontvangen voordat de reis begint. Vaccinaties worden genoteerd in een apart boekje dat als bewijs dient dat de reiziger daadwerkelijk beschermd is. De plaatselijke GGD kan alle informatie geven over vaccinaties.

De lokale situatie

De reden van de last minute aanbod is zeer divers. Soms heeft de reisorganisatie te veel bedden ingekocht en willen ze deze met een lage prijs toch gevuld krijgen. De bestemming kan ook minder populair zijn door negatieve gebeurtenissen zoals natuurgeweld, politieke onrust, economische problemen of aanslagen. Dit kan invloed hebben op de prijs. Het hoeft geen probleem te zijn, maar bekijk vooraf goed hoe je hier zelf tegenover staat.

Waar boek je een last minute?

De prijsopbouw van een reis is zeer verschillend en kan van aanbieder tot aanbieder verschillen. Dezelfde reis kan bij verschillende aanbieders een andere prijs krijgen. Soms is een last minute goedkoper dan als je vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven zoals in Duitsland of België. Dat scheelt soms ook een langere reis naar Schiphol of andere Nederlandse luchthaven. Buiten het hoogseizoen zijn de prijzen over het algemeen goedkoper. Interessant als er geen rekening moet worden gehouden met schoolvakanties. Bekijk of een 4-persoonskamer goedkoper is als een 2-persoonskamer. Soms is dit het geval waardoor de leefruimte groter zal zijn.

Paspoort en thuisblijvers

Is je ID-kaart of paspoort nog geldig is. Dat klinkt logisch maar is in de praktijk niet altijd het geval. Het moet vaak nog een bepaald aantal maanden geldig te zijn bij vertrek. Geef altijd aan iemand door dat je op reis gaat en geef het adres door. Bij nood ben je snel te traceren.

Beeld: Legs on the beach as concept for last minute offer from Shutterstock/Drpixel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.