Ga je binnenkort op vakantie met het vliegtuig, dan zijn er een aantal dingen die echt niet moet vergeten. Naast dat je natuurlijk je koffer inpakt met alles wat je nodig hebt, is het ook van belang dat je bijvoorbeeld de benodigde documenten bij je hebt als je gaat vliegen. Zonder deze documenten gaat je vakantie namelijk echt niet door. En zo zijn er nog wel een paar dingen die je echt mee moet nemen!

Paspoort of identiteitskaart
Naast dat je je sowieso vanaf 14 jaar verplicht moet kunnen identificeren, heb je als je gaat reizen naar het buitenland altijd een paspoort of identiteitskaart nodig. Sinds 26 juni 2012 is het bijschrijven van kinderen in het paspoort van hun ouders niet meer mogelijk. Alle kinderen dienen dan ook zelf over een paspoort (of identiteitskaart) te beschikken als ze op vakantie gaan.

Toestemmingsformulier “reizen met een minderjarige naar het buitenland”
Als je alleen reist met een minderjarige kind (tot 18 jaar), moet  je kunnen aantonen dat je toestemming hebt van de ouder met gezag. Reis je zonder deze toestemming, dan kan dat worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • Ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig.
  • Ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten.
  • Ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u wel toestemming nodig.
  • Er is 1 ouder overleden.

Als je toestemming nodig hebt om te reizen met een minderjarig kind, kun je het toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland invullen. Deze onderteken je samen met de andere ouder. Als je meerdere kinderen hebt, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Gaat het kind met opa, oma of de ouders van een vriendje naar het buitenland? Bij controle moeten zij dan kunnen aantonen dat de gezaghebbende ouder(s) toestemming hebben gegeven voor de reis. Om toestemming voor de reis te geven, vullen de gezaghebbende ouder(s) en de andere volwassene het toestemmingsformulier ’Reizen met een minderjarige naar het buitenland’ in. Deze ondertekenen jullie gezamenlijk. Heb je meerdere kinderen, dan vul je per kind een toestemmingsformulier in.

Je hoeft het formulier ‘toestemming reizen met een minderjarige naar het buitenland’ niet altijd in te vullen. Als het kind reist met beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, dan is het formulier niet nodig.

Visum/eTA/ESTA
Binnen de EU en de 26 Schengenlanden mag je reizen zonder visum. Voor sommige andere landen is wel een visum vereist. Als je de VS wilt bezoeken heb je een ESTA nodig. Dit digitale visum is 2 jaar geldig voor toeristische reizen, zakelijke reizen, alsook voor doorreizen. De VS en Canada hebben samen afspraken gemaakt om er voor te zorgen dat Noord-Amerika veilig blijft. Dit is de reden waarom ook Canada ervoor gekozen heeft om de eTa in te voeren. Hier aanvragen.

Vliegticket en boardingpass
Spreekt natuurlijk voor zich, anders mag je het vliegtuig niet in, maar toch wel handig om dit nog eventjes te vermelden dacht ik. Stel je voor dat je helemaal klaar staat voor vertrek en merkt dat je dit allemaal niet bij je hebt…dat zou toch wel heel erg vervelend zijn. Tip van mij om wachten in de rij te voorkomen; check alvast thuis in!

Handbagage
Natuurlijk heb je je koffer volgepropt, maar een handbagage tas voor je e-reader, een tijdschrift, flesje drinken en een snoepje (tax free geshopt achter de douane natuurlijk), vochtige doekjes voor je handen, oordopjes tegen pijn tijdens het vliegen enzovoorts, is toch wel erg handig! Verder neem je natuurlijk ook altijd contant geld mee, een kopie van je reisverzekering, je ziekenfondspasje, alarmnummer van je bank en verzekering en de gegevens van de thuisblijvers.

Afbeelding: Pixabay

One thought on “Wat moet je meenemen als je een vliegreis gaat maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.