Cuba is niet altijd even positief in het nieuws geweest. Dit is dan vooral om politieke redenen. De bevolking daarentegen is uiterst vriendelijk, het weer is altijd mooi en het eiland is nog niet bevolkt door massatoerisme. Dit zijn al zomaar enkele redenen om een mooie rondreis door Cuba te maken. Maar Cuba biedt nog zoveel meer om te ontdekken….

Je waant je terug in vervlogen tijden

Doordat Cuba jarenlang geïsoleerd is geweest en voor een deel nog steeds is, zijn er nooit mogelijkheden geweest om bestaande woningen en gebouwen op te knappen of veelvuldig nieuwbouwwijken uit de grond te stampen. Menig straat in een Cubaanse stad is dan ook behoorlijk vervallen. Dit kan als triest ervaren worden voor de lokale bevolking, maar anderzijds hebben die vervallen straten wel een enorme charme. Denk er eens aan hoeveel unieke en prachtige foto’s je kunt maken. Als er dan eens een woning of gebouw onderhouden wordt, zal het vaak enkel bij schilderwerk blijven. Er wordt dan vaak gekozen voor een vrolijke kleur, wat met de zon die erop schijnt weer zijn eigen charme heeft.

Een paradijs voor oldtimerliefhebbers

Al meer dan 50 jaar gelden er enkele handelsbeperkingen in Cuba. Dit houdt ook in dat er al sinds de jaren 60 vrijwel geen auto’s meer zijn ingevoerd. Wij kunnen dit totaal niet voorstellen, maar je kijkt je ogen uit als je daadwerkelijk in Cuba rondloopt. Je ziet overal auto’s rondrijden die bij ons in musea staan of die enkel uit de stalling worden gehaald bij mooi weer voor een toertochtje. Klassieke Amerikaanse auto’s, Volkswagen Kevers worden hier gewoon gebruikt voor het dagelijkse vervoer. Nu moet je natuurlijk niet altijd naar de technische staat van deze oldtimers kijken, want het onderhoud is behoorlijk amateuristisch. Maar ja, je moet toch wat als je geen andere auto kunt kopen en de auto moet wel onderhouden worden?

Kom in contact met de lokale bevolking

Een trend die je in Cuba steeds vaker ziet zijn lokale mensen die een overnachtingsplek aanbieden aan toeristen. Hiermee kunnen zij wat geld verdienen en komen ze ook in contact met buitenlanders. Als toerist is dit natuurlijk fantastisch. Je komt direct bij de lokale mensen thuis, je deelt mee in hun gezinsleven en je eet gezellig met hen. Ook kom je steeds vaker een paladares tegen in Cuba. Dit zijn huiskamerrestaurants, waar de lokale bevolking zelf kookt voor hun gasten. Ook nu weer enorm leuk om als toerist mee te maken. Je maakt contact met de lokale bevolking en leert direct hun lokale eetcultuur kennen.

Cuba heeft nog genoeg bezienswaardigheden om te ontdekken

Beroemde bezienswaardigheden in westerse landen kent iedereen wel. Cuba heeft ook bezienswaardigheden, alleen wereldwijd wat minder bekend. Bezoek bijvoorbeeld de stad Trinidad. Hier leeft het koloniale verleden nog in de vele woningen, gebouwen en kerken. Che Guevara is naast Castro de grondlegger van het huidige Cuba. Je kunt zijn mausoleum bezoeken in de vorm van een groot monument. Houdt je van natuur? Bezoek dan Guardalavaca. Dit zijn prachtige en indrukwekkende stranden of Peninsula de Zapata, een nationaal park met bijzondere flora en fauna. En natuurlijk mag een bezoekje aan de Partagosfabriek niet ontbreken. Hier worden namelijk de echte Cubaanse sigaren gemaakt. Als bezoeker mag je ook je eigen Cubaan rollen.

Beeld: Vintage classic american car from Shutterstock/Delpixel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.