Een smartphone, tablet en game console, je ontkomt er niet meer aan bij kinderen. Dat is ook helemaal niet erg, als het maar binnen de perken blijft die je zelf stelt. Maar hoe ga je daarmee om hoe is dat makkelijk in te richten?

Stabiel en goed internet is een must

Als iedereen in huis de hele dag door veel online is, is een stabiel en goed internetabonnement natuurlijk het uitgangspunt. Ben je zelf niet online dan is tegenwoordig je slimme thermostaat, wasmachine of oven dat wel. Er is niets zo vervelend als haperende Wifi of een blokkerig beeld op tv.

Goedkoopste internet abonnement

Ga je rondkijken naar voor een nieuw internet abonnement, kijk dan vooral eens op een goede vergelijkingssite. Hier hebben ze veel zaken al voor je uitgezocht. Zo zijn er klantbeoordelingen te vinden, zie je alle specificaties en kun je pakketten naast elkaar zetten om met elkaar te vergelijken. Ben je er toch, kijk dan ook gelijk even wat het goedkoopste internet abonnement is, de goedkoopste hoeft namelijk echt de slechtste niet te zien. Als je toch verder weinig gebruikmaakt van aanvullende zaken zoals een gratis veiligheidspakket of bijvoorbeeld Wifi-hotspots door het hele land, dan is een goedkoop internet abonnement vaak net zo goed. Het wordt immers grotendeels allemaal over hetzelfde netwerk geleverd.

Mesh-netwerk of netwerk met losse access-points?

Kies je voor de Wifi-router van je provider, of leg je toch liever zelf wat aan? Wij adviseren het laatste, zeker als je een huis hebt met meerdere verdiepingen of een nieuwbouwhuis met veel betonnen wanden en vloeren. Ook veel glas kan er voor zorgen dat het Wifi-signaal wordt verstoord. Een netwerk wat je verspreid over de woning aanlegt kan dan uitkomst bieden. Dit kan op twee manieren: een mesh-netwerk, waarbij meerdere Wifi-zenders/ontvangers contact met elkaar maken en het signaal aan elkaar doorsturen, of een netwerk met losse access-points. Deze laatste oplossing geeft uiteindelijk het beste signaal door het hele huis. Het nadeel is wel dat alle Wifi-zenders bedraad aangesloten moeten worden op het netwerk. In een nieuwbouwhuis is dat vaak niet zo’n probleem met wellicht wat loze leidingen waar nog een kabel doorheen is te trekken, maar in een oudere woning kan het een flinke klus zijn dit netjes weg te werken.

Instellingen voor de kids

Kies je voor een modern Wifi-netwerk zoals een mesh-netwerk of een oplossing van bijvoorbeeld Ubiquiti met losse access-points, dan heb je daar ook altijd uitgebreide instelmogelijkheden voor. Met een app of via je browser kun je dan ook eenvoudig zaken instellen voor bepaalde apparaten. Zo kun je bijvoorbeeld instellen of de smartphone of tablet van je kinderen na een bepaalde tijd nog verbinding mag hebben met het netwerk. Of je stelt bijvoorbeeld een maximale sessie-duur of databundel in. Bovendien kun je achteraf vaak inzien hoeveel data er is verbruikt door welke apparaten en op welke tijdstippen, zo is het iets makkelijker in te zien wat je kinderen allemaal online doen. Ook bestaan er filters die ongepaste content zoals seks of geweld filteren. Dit is op de ingestelde apparaten dan niet toegankelijk. Op die manier is het redelijk overzichtelijk te houden wat je kinderen online allemaal uitspoken.

Beeld: Little boy is smiling while playing with digital tablet at home from Shutterstock/Rudy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.