Ga je zelf al jaren op wintersport, maar ben je ondertussen ouder van een of meerdere kinderen? Dan wordt zo’n wintersportvakantie iets minder onbezonnen. Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mee op wintersport? Wellicht heb je skiën en snowboarden zelf met de paplepel ingegoten gekregen en geef je dit ook graag aan je eigen kinderen door. Hoe zorg je ervoor dat jouw kind(eren) net zoveel plezier beleven aan het wintersporten als jij?

Skiklasje

Zorg voor skiles! Niet elke skischool is hetzelfde. En ook niet elk kind is hetzelfde. Het ene kindje geniet misschien al vanaf zijn of haar derde jaar van het glijden in de sneeuw, terwijl een ander kindje doodsbang is. In een skiklasje met vreemde kinderen en een vreemde skileraar, hoe aardig deze ook is, kan voor sommige kinderen een onplezierige ervaring zijn. En hou ook rekening met het kunnen. Het ene kind is qua motoriek en lenigheid beter in skiën dan het andere kind. Die kinderen durven vaak beter te skiën. Vanaf het vijfde levensjaar is je kind fysiek gezien al wel wat sterker en is tevens de motoriek beter ontwikkeld waardoor hij of zij bewegingen beter kan coördineren. Laat een kind liever niet hele dagen met skiles bezig zijn, ook al gaat het daar spelenderwijs zoals met de alom bekende pizzapunt. Kies voor halve dagen. Dan beleeft je kind veel meer plezier aan skiën en doe je als gezin ook nog leuke dingen met elkaar. Op zo’n leeftijd staat plezier natuurlijk op de eerste plaats. Je gaat zelf niet lekker skiën wanneer je je je kind krijsend in de skiles achterlaat. Bouw alles langzaam op en als het niet wil, gaat het waarschijnlijk de jaren daarop wel beter.

Ongelukjes

Wie naar de sneeuw gaat en de pistes betreedt, loopt ook iets meer risico op valpartijen en botsingen. Helemaal met allemaal onervaren mensen op de been. Op een gegeven moment zijn kinderen klaar voor het ‘echte’ werk en durven ze al pistes te skiën. Kinderen zijn soepel en over het algemeen overkomt hen niet zo gauw wat als volwassenen na een valpartij. Maar natuurlijk kan je kind een botbreuk of ander ongelukje oplopen waardoor het in het ziekenhuis belandt. Daar moet je altijd op voorbereid zijn. Daarom moet je voordat je op wintersport gaat zorgverzekeringen vergelijken, weten wat de zorgverzekering dekt en hoe je moet handelen in geval van een ongeluk. Bekijk ook wat de reisverzekering dekt.

Kinderen in de gaten houden

Ga je op wintersportvakantie met de kinderen, dan wil je ze waarschijnlijk heel erg in de gaten houden. Laat dit wel een beetje los, want ook jij moet plezier beleven aan het skiën en snowboarden van de pistes. En jouw angst en stress kan ook invloed uitoefenen op de gemoedstoestand van de kinderen. Dat heeft weer invloed op de manier waarop zij zich zullen gedragen op de piste. Kortom: hou de kinderen in de gaten, schat in wat hun kunnen is en laat het een beetje los als alles goed gaat. En niet geheel onbelangrijk: kies een kindvriendelijke wintersportlocatie uit!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.