Het is zover, je mag beginnen op de middelbare school. Waar je op de basisschool de grootste was, ben je nu ineens de kleinste en zul je ermee moeten dealen dat je voorlopig als brugpieper door het leven gaat. Daarnaast kom je in een hele nieuwe klas, met allemaal kinderen die je niet kent (op een paar na misschien). Om je zo goed mogelijk voor te bereiden geef ik 8 tips voor als je naar de middelbare school gaat!

Tip 1: Schaf een stevige tas aan

Hoewel er steeds meer digitaal gewerkt wordt tegenwoordig, zul je hoe dan ook een aantal zware boeken mee moeten sjouwen. Op school leg je ze in je kluisje, maar als je huiswerk mee krijgt, dan moet je ze toch weer op je rug meenemen. Ik liep vroeger altijd rond met een schoudertas, omdat ik geen rugtas wilde (lees: echt niet cool genoeg). Nou, ik kan je vertellen dat ik heel erg vaak spijt heb gehad van mijn keuze, want oefff, wat gaat je schouder pijn doen. Misschien kun je een The North Face rugzak kopen, ze zijn stevig en er kan veel in! Handig met al die laptops die tegenwoordig moeten worden meegesleept. 

Tip 2: Koop een schoolagenda

Niet vergeten, want zonder schoolagenda wordt het helemaal niks! Je bent het nog niet zo gewend, maar je gaat echt een heel pak aan huiswerk krijgen vanaf nu. Ook handig om je rooster in op te schrijven trouwens. Zo zie je in een handomdraai waar je moet zijn en hoef je dus niet in te loggen op het online schoolsysteem (ik heb me laten vertellen dat dit vaak nogal wat geduld kost.) Verder kun je er natuurlijk ook foto’s in plakken, teksten in opschrijven en tekenen (als de les een beetje saai is).

Tip 3: Boeken kaften

Dit klusje deed ik altijd samen met mijn moeder, gewoonweg omdat ik het niet zo goed kon (en kan). Je boeken kaften is belangrijk omdat je ze “te leen” hebt en ze dus netjes moet inleveren aan het einde van het schooljaar. Kaftpapier is nog steeds verkrijgbaar in allerlei leuke printjes en thema’s, dus kies iets uit was goed bij je past. Tegenwoordig bestaat er zelfs rekbaar kaftpapier, wat het allemaal nog een stukje makkelijker maakt.

Tip 4: Sta open voor nieuwe vriendschappen

Hoewel je voor jezelf (en je eigen toekomst) op school zit, is het goed om open te staan voor nieuwe vriendschappen. Waarschijnlijk heb je in al die jaren op de basisschool een gezellig vriendenclubje opgebouwd, maar helaas verwaterd dat als iedereen uiteindelijk naar een andere school gaat. Het is fijn om in de “kleine en grote pauze” (jaja, zo noemen ze dat op de middelbare) samen met een groepje te eten en bij te kletsen. Ook kan het goed zijn om zo nu en dan samen huiswerk te maken, op school…of bij één van jullie thuis.

Tip 5: Gebruik je kluisje goed!

Je kluisje is een echte musthave, hoewel je je er nog niets bij voor kunt stellen als je net op de middelbare school begint. Je hebt het immers jarenlang zonder gedaan, dus waarom is hij nu dan zo belangrijk? Nou ten eerste, zoals ik hierboven al aangaf, om je boeken in te stoppen zodat je er niet mee hoeft te slepen. Ook je lunch kun je er gemakkelijk in kwijt (vergeet deze niet, want brood gaat schimmelen). Je gymtas gooi je er ook in en voila, je bent van een heleboel extra kilo’s verlost.

Tip 6: Neem niet teveel geld mee naar school

Het is erg aanlokkelijk die kantine op school (hoewel de meeste scholen tegenwoordig wat meer verantwoorde dingen aanbieden), maar neem aub niet teveel geld mee naar school. Je loopt het risico dat je in een hongerige bui de hele snoepautomaat leeg trekt, of dat je teveel blikjes frisdrank gaat kopen. Neem je lunch gewoon mee van thuis, een stuk beter en gezonder voor je!

Tip 7: Doe je best en accepteer het al het iets minder gaat

Op de middelbare school komt er een heleboel op je af en leer je ook ontzettend veel andere dingen dan op de basisschool. Het is belangrijk dat je goed je best doet en dat je jezelf hierdoor kan ontwikkelen. Gaat het iets minder, vraag dan om hulp aan je ouders/verzorgers, klasgenoten, leraren enzovoorts. Het is juist stoer om te durven vragen!

Tip 8: Blijf jezelf

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf blijft. Je hoeft niet “stoer” te gaan doen omdat een ander dat van je verwacht. Verder hoef je ook niet met iedereen maar vrienden te zijn, zo werkt het simpelweg in het leven niet. Je komt vanzelf de mensen tegen waar je goed mee kan opschieten en waar je van kunt leren (en zij van jou). Jij bent jij en van jou is er geen ander….en dat is alleen maar mooi!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.