Kort geleden had ik het met mijn partner nog over het volgen van een (kinder)EHBO cursus. Doordat ik jarenlang in de kinderopvang heb gewerkt, heb ik deze cursus al regelmatig mogen volgen. Ook BHV hoorde er toen bij en ik ben nog steeds heel erg blij dat ik toen zoveel heb geleerd. Eigenlijk zou het volgen van  EHBO cursussen standaard voor iedereen mogelijk moeten zijn. Want weet jij wat je moet doen in een bepaalde situatie? Stel je kindje krijgt een ernstig ongeval, weet jij dan direct hoe je moet handelen? Ik vertel jullie wat je stap voor stap moet doen tijdens het reanimeren van een kind.

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van een circulatiestilstand (stilstand van de bloedsomloop). Reanimeren bestaat uit het geven van beademing en borstcompressie (hartmassage).

Voordat je start met reanimatie, moet je eerst vaststellen dat reanimatie noodzakelijk is. Dat doe je altijd in een vaste volgorde;

1: Controleer het bewustzijn
*Schud voorzichtig aan beide schouders en vraag: om de ogen open te doen en je te laten aankijken. Bij baby’s kan je onder de voet wrijven of over de wang om te controleren of er reflexen zijn. Je kunt ook de baby uit bed tillen en kijken of hij reageert.

Geen reactie? Dan is het kind of de baby bewusteloos.

2: Bel direct 112
*Vraag om een ambulance en zeg dat het slachtoffer niet reageert.  Eventueel vraag je om advies hoe verder te handelen.
*Leg het kind op een harde ondergrond. Een baby leg je op een tafel of commode zonder kussen.

3: Controleer en beoordeel de ademhaling
*Leg een hand op het voorhoofd en 2 vingers onder het harde gedeelte van de kind en kantel het hoofd licht naar achteren (kinlift). Bij de baby zorg je dat het hoofd in neutrale positie ligt, een rechte lijn met de rug.
*Kijk, luister en voel naar de ademhaling, maximaal 10 seconden voordat je de conclusie trekt dat er geen of een abnormale ademhaling is. In 10 seconden kun je 3-4 ademhalingen van het kind of de baby beoordelen.

Geen ademhaling of geen normale ademhaling?

4: Beadem 5 keer (initiële beademingen)
*Maak de ademweg vrij met de kinlift.
*Kantel het hoofd licht naar achter.
*Plaats je mond over de mond van het kind. Knijp de neus met 2 vingers van de hand op het voorhoofd, dicht. Bij de baby plaatst je je mond over de neus en de mond.
*Beadem 5 keer 1 seconde rustig in.
*Bij een effectieve beademing  komt  de borstkas omhoog. Bij een niet effectieve beademing komt de borstkas niet omhoog. Beadem nooit meer dan 5 keer, ook bij een niet effectieve beademing.
*Controleer na de 5 initiële beademingen maximaal 10 seconden op tekenen van leven (huilen, kreunen, normale huidskleur krijgen of ademhaling).

5: Geen tekenen van leven:
*Start met 15 borstcompressies afgewisseld met 2 beademingen
*Plaats de hiel van één hand midden op het borstbeen van het kind. Bij de baby plaats je 2 vingers midden op het borstbeen.
*Geef 15 borstcompressies in het tempo van 100-120 keer per minuut.
*Druk de borstkas 4-5 cm in.
*Wissel 15 borstcompressies af met 2 beademingen.

Ben je alleen: Eerst 1 minuut reanimeren, dan 112 bellen!

6: Als de AED er is
*Onderbreek de reanimatie zo kort mogelijk.
*Zet de AED aan en doe wat de AED zegt.
*Verwijder de kleding van het kind of baby.
*Plak één elektrode midden op de borst en één midden op de rug, als alleen volwassen elektroden aanwezig zijn. Zijn er kinderelektroden plak de elektroden zoals aangegeven op de verpakking.

Volg de opdrachten van de AED op, totdat de ambulancezorgverleners de reanimatie overnemen!

Is een kind of baby buiten bewustzijn, maar heeft hij bij controle een normale ademhaling?
*Houd de ademweg vrij door het kind in stabiele zijligging te leggen. Bij de baby leg je een opgerolde handdoek als steun bij de rug en de buik.
*Blijf het bewustzijn en de ademhaling controleren door tegen het kind te spreken en met je handen aan borst en rug de ademhaling te controleren.

Kijk voor meer informatie eens bij Livis en volg zo snel mogelijk een curcus!

Afbeelding: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.