De herfst is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om bloembollen te planten. Op deze manier zorg je ervoor dat je tuin volgend voorjaar weer kleurrijk is. Bovendien is het planten van bloembollen een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen. In dit artikel lees je alles over het planten van bloembollen.

Wanneer planten?

Bloembollen die je graag tot bloei ziet komen in het voorjaar, kun je het beste planten in de periode oktober tot en met november (het liefst vóór de eerste vorst). Kies een droge, zonnige en windvrije dag uit. Let wel op dat je niet te vroeg gaat planten, want dan kunnen de bloembollen uitdrogen.

Soorten bloembollen

Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:

  • Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Deze worden in het najaar geplant, het liefst dus vóór de eerste nachtvorst
  • Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia’s, anemonen, Calla’s, gladiolen en begonia’s. Deze worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst

Welke bloembollen kies je?

Voordat je gaat planten, is het belangrijk om te weten welke bloembollen je wilt planten. Er zijn veel verschillende soorten, dus er is vast wel een bloem die jij mooi vindt. Wij zijn zelf altijd dol op tulpen, zeker omdat je deze in zo veel verschillende kleuren hebt.

Als je bloembollen gaat planten, kun je voor het planten in de grond of in een pot.

Planten in de grond

Dit is de meest gangbare manier van bloembollen planten. Je begint met het maken van een kleine holte in de grond. De bloembollen moeten ongeveer 10 centimeter diep in de grond liggen. Zorg ervoor dat de bloembollen niet te dicht op elkaar komen te liggen, want dan kunnen ze niet goed groeien. Als je klaar bent met planten, strooi je wat kalk over de grond. Dit voorkomt dat er onkruid gaat groeien.

Planten in pot

Als je bloembollen in pot wilt planten, kun je kiezen uit verschillende soorten potten. Het is belangrijk dat de pot een gaatje heeft, zodat het water kan weglopen. Vul de pot met aarde en maak een kleine holte. Plant de bloembollen op dezelfde manier als in de grond. Als je bloembollen in pot plant, kun je ervoor kiezen om ze binnen te zetten. Dit is fijn als je geen tuin hebt, maar wel graag bloemen wilt.

Geef voldoende water

Na het planten is het belangrijk om de bloembollen water te geven. Zorg ervoor dat de grond niet te droog is, want dan kunnen de bloembollen uitdrogen. Als je bloembollen in pot hebt geplant, kun je ze het beste een keer per week water geven. Je kunt dit het beste doen met regenwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.