Hoe houd je je parasol in goede staat?

Of je nou een achtertuin, een terras of een balkon hebt, een parasol biedt schaduw en beschermt je tegen de zon. Maar net als ieder ander product dat aan de buitenlucht wordt blootgesteld, kan een parasol beschadigd raken. In dit artikel vertel ik je daar meer over en geef ik tips over hoe je je parasol in goede staat kunt houden.

Gebruik je hem niet? Berg hem op!

Als je de parasol niet gebruikt (bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden), dan is het een goed idee om deze te dicht te doen en op te bergen op een koele, droge plaats. Hierdoor voorkom je dat de stof verkleurt of vervaagt. Wil je hem toch buiten laten staan, dan is het gebruik van een parasolhoes altijd aan te raden. Deze kan namelijk helpen om de parasol te beschermen tegen regen en wind.

Maak je parasol regelmatig schoon

Verwijder regelmatig vuil en stof met een zachte borstel en/of met een vochtige doek. Als er vlekken op de stof van de parasol zitten (bijvoorbeeld vogelpoep), gebruik dan een mild reinigingsmiddel en lauw water om deze voorzichtig te verwijderen. Spoel de stof daarna weer goed af en laat hem volledig drogen voordat je de parasol weer gaat gebruiken.

Vermijd wind en regen

Parasols zijn niet ontworpen om bestand te zijn tegen zware wind of regen. Als het gaat regenen, sluit de parasol dan en berg deze op om beschadiging te voorkomen (of doe de parasolhoes er om heen). Als het hard waait, moet je de parasol ook sluiten en opbergen om te voorkomen dat deze wegwaait (dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken). Heb je een muurparasol? Deze zal niet zo snel wegwaaien omdat hij verankerd zit. Ook deze kun je natuurlijk wel afdekken tijdens een flinke regenbui met de bijbehorende hoes.

Controleer regelmatig de onderdelen

Een parasol bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de stof, de stok en de baleinen. Controleer regelmatig of alle onderdelen nog in goede staat zijn en of er geen scheuren of beschadigingen zijn. Is dit wel het geval dan moet je deze zo snel mogelijk repareren om verdere schade te voorkomen. Kleine scheurtjes of beschadigingen kunnen zich snel uitbreiden en uiteindelijk ervoor zorgen dat de hele parasol beschadigt raakt.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.