Wil je een woning kopen, dan krijg je met heel veel zaken te maken. Vaak gaat het dan om dingen waar geld en financiën aan te pas komen. Zoals je maximale hypotheek berekenen, het inschakelen van een makelaar, een aannemer zoeken die je kan helpen bij de verbouwing van de woning en ga zo maar door. Logisch dat je daardoor soms even niet meer weet wat je nu wanneer precies moet doen. Het gevaar bestaat dat je fouten gaat maken bij de voorbereidingen van de aanschaf van je nieuwe huis. Wil je die fouten voorkomen? Verdiep je dan eens in de onderstaande veelgemaakte fouten van anderen bij hun woningaankoop.

1. Geen bouwkundige keuring 

Vaak ben je ineens zo enthousiast over een nieuw huis, dat je werkelijk meteen een bod wilt doen om het te kopen. Toch is het altijd verstandig om eerst ook een bouwkundige keuring te laten doen. Dat kost natuurlijk wel wat geld, maar het kan je uiteindelijk ook heel veel geld besparen. Je wilt toch zelf ook precies weten wat de staat van een huis is, voor je het definitief koopt? Ook als de verkoper de woning snel wil verkopen, zijn er nog mogelijkheden genoeg om die keuring te regelen. Je kunt dit dan namelijk opnemen als ontbindende voorwaarde in je koopcontract.

2. Verkeerd onderhandelen

Onderhandelen hoort nu eenmaal bij het kopen van een huis, maar het is wel echt een vak apart. Zelfs in tijden dat de huizenmarkt krap is en er een echt woningtekort is, blijft onderhandelen heel belangrijk. Het zal nu alleen op een iets andere manier gaan dan toen kopers het nog voor het zeggen hadden. Uiteindelijk kan scherp onderhandelen je echt duizenden euro’s opleveren. Natuurlijk is niet iedereen de allerbeste onderhandelaar, zeker niet als je emoties de overhand gaan nemen bij de aankoop van een huis. Misschien dat in zo’n geval een aankoopmakelaar inschakelen een slimme investering is?

3. Niet naar de omgeving gekeken

Plotseling sta je in je droomwoning. Je knippert nog even met je ogen, maar dit is echt precies waar je naar op zoek was. Voldoende kamers, alles netjes afgewerkt en eindelijk die luxe badkamer met comfortabele inloopdouche. Toch moet je ook zeker de ligging van de woning goed bekijken. Is het niet te ver van je werk af, hoe is het gesteld met de parkeermogelijkheden en kunnen je kinderen vanuit daar bijvoorbeeld gemakkelijk zelfstandig naar school fietsen? Een droomhuis vinden is geweldig, maar je moet de praktische zaken daarbij zeker niet uit het oog verliezen.

Zorg er dus voor dat je de bovenstaande fouten weet te voorkomen, want dan komt het wonen in je ideale woonhuis ineens een stuk dichterbij. 

Afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.