Het is goed om te weten dat er verschillende manieren zijn om het warmtecomfort in je huis te verhogen. Daarnaast is het ook een fijn idee dat goede isolatie, kosten zal schelen op de energierekening. Dit alles kan bewerkstelligd worden als je je vloer laat isoleren. Geen koude en vochtige voeten meer, dus! Je zult merken dat de warmte in huis langer en beter zal blijven hangen. Maar wat kost vloerisolatie nou eigenlijk? En welke soorten vloerisolatie zijn er? We vertellen je meer in dit artikel!

Hoe werkt het proces van vloerisolatie?

Als je je vloer laat isoleren, dan wordt er een isolerende laag aanlegt, die aan de onderkant komt van vloer. Bij het aanbrengen van het isolerend materiaal, wordt er een speciaal isoleerpistool gebruikt. Als alles na een poosje goed gedroogd is, kun je gebruik maken van jouw perfect afgewerkte isolatievloer en alle meubels er weer op zetten.

Wat kost vloerisolatie?

De isolatie methodes en de materialen, zullen doorslaggevend zijn voor het uitrekenen van een prijs. Kruipruimte isolatie is de vorm die het meest gekozen wordt en dit zal ongeveer € 25 per m2 kosten. Dan heb je ook nog bodemisolatie, welke wordt ingezet als er geen kruipruimte is. Dat kost zo’n € 23 per m2. Het is dus van belang dat je van tevoren goed uitrekent wat het budget is dat je beschikbaar hebt. E

Bij vloerisolatie van een gemiddelde woning liggen de kosten vaak tussen de € 1.100 en € 3.500. Hierbij zijn de plaatsingskosten inbegrepen. Check goed of je in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie van jouw vloer(en). Een voorwaarde hiervan is wel dat je het werk laat uitvoeren door een ervaren bedrijf en dat er energiebesparende materialen worden gebruikt.

Soorten vloerisolatie

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie. De meest bekende platen die gebruikt worden zijn de PIR-vloerisolatie platen, PUR-vloerisolatie platen, XPS-vloerisolatie platen, EPS-vloerisolatie platen en de Glaswol-vloerisolatie platen.

PUR-isolatie

PUR-isolatie, ook wel Polyurethaan genoemd, wordt gebruikt voor het isoleren van oneffen vloeren, vloeren en plafonds van kelders, kruipkelders, zoldervloeren en daken. Het gebruik van PUR- vloerisolatie is voordelig, omdat je naadloos kan spuiten op de leidingen. Hierdoor krijg je minder vloerdikte.

XPS

XPS, ook wel hardschuim of foam genoemd, is een isolatiemateriaal dat is gemaakt van kunststof in de vorm van een plaat. Vloerisolatie XPS wordt het meest gebruikt voor betonvloerisolatie vanuit de kruipruimte.

EPS

EPS, geëxpandeerd polystyreen is een breed inzetbaar isolatiemateriaal met heel goede isolerende eigenschappen. Dit materiaal is vaak ook goedkoper dan bovenstaande opties. Daarnaast is EPS licht, veilig en heel makkelijk te gebruiken.

Glaswol

Glaswol is gemaakt van zand en gerecycled glas. Het is brandbestendig en niet oplosbaar in water. Dit product is dus zeer geschikt om in te zetten als bouwmateriaal. Glaswol is ook nog eens heel goedkoop en staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde.

PIR

PIR (polyisocyanuraat) is heel licht in gewicht. Ook dit product is brandbestendig. Bij verbranding van dit product ontstaat er meer koolstof, welke voor bescherming zorgt en verdere verbranding tegengaat. Ook goed om te weten is dat PIR geen last vormt voor het milieu.

Beeld: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.