Als ouder is de veiligheid van je kinderen van het grootste belang, en dat geldt ook voor de inrichting van je huis. Maar dat betekent niet dat je toegevingen moet doen op het gebied van stijl en decoratie. Met de juiste inrichtingsideeën kun je een kindvriendelijk huis creëren dat zowel veilig als stijlvol is.

Kies voor duurzame en niet-giftige materialen

Bij het kiezen van meubels en decoratieve items voor een huis met kindjes is het belangrijk om te letten op de gebruikte materialen. Kies voor meubels gemaakt van duurzame en niet-giftige materialen, zoals massief hout of milieuvriendelijke kunststoffen. Vermijd meubels met scherpe randen of uitstekende onderdelen die letsel kunnen veroorzaken. Denk ook aan niet-giftige verf en lagen voor de muren en andere oppervlakken.

Bevestig meubels en zware objecten aan de muur

Om te voorkomen dat nieuwsgierige kinderen meubels omver trekken, is het belangrijk om ze stevig aan de muur te bevestigen. Dit geldt bijvoorbeeld voor boekenkasten, dressoirs en andere zware objecten. Gebruik muurankers of bevestigingsriemen om ervoor te zorgen dat meubels stevig op hun plaats blijven staan, zelfs als kinderen eraan trekken of erop klimmen.

Verberg kwetsbare accessoires en decoratieve items

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag alles ontdekken, dus het is verstandig om kwetsbare accessoires en decoratieve items buiten hun bereik te plaatsen. Berg breekbare voorwerpen, zoals glazen vazen of keramiek, op in kasten of op planken die buiten het bereik van kinderen zijn. Kies voor stootvaste en kindvriendelijke decoratieve items, zoals kunstwerken, kussens of speelse wanddecoratie.

Creëer een speelzone

Het is belangrijk om een speciale speelzone te creëren waar kinderen veilig kunnen spelen. Dit kan bijvoorbeeld een speelhoek in de woonkamer zijn of een aparte speelkamer. Gebruik zachte vloermatten of tapijten om een comfortabele en veilige speelomgeving te creëren. Zorg ervoor dat speelgoed en spelletjes gemakkelijk toegankelijk zijn en berg ze op in kindvriendelijke opbergoplossingen, zoals manden of speelgoedkisten.

Veiligheid in de slaapkamer

Een onmisbaar onderdeel van een kindvriendelijk huis is een veilige en functionele kleerkast.  Kies voor een kleerkast in je slaapkamer of dressing met afgeronde hoeken en zorg ervoor dat de deuren gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, zelfs voor kleine kinderhandjes. Plaats belangrijke kledingstukken, zoals seizoensgebonden jassen of schooluniformen, binnen handbereik van je kind, zodat ze zelfstandig kunnen leren om zich aan te kleden. Maak gebruik van kindvriendelijke hangers of opvouwbare opbergoplossingen om kleding netjes te organiseren. Een goed georganiseerde en kindveilige kleerkast helpt niet alleen bij het stimuleren van de zelfredzaamheid van je kind, maar ook bij het behouden van een opgeruimd en georganiseerd interieur. Dit is dus misschien ook de uitgelezen kans om je kleerkast te vernieuwen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.