Het inrichten van een baby- of kinderkamer is, vooral wanneer je zwanger bent van de eerste en één van de leukste dingen om te doen. Je kunt je uitleven met de mooiste kleuren en accessoires. Is er een jongetje op komst? Dan zijn de stoere kleuren het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt. Grijs, blauw en groen zijn helemaal geschikt voor een jongenskamer. Wordt het een meisje, dan neig je vaak toch eerder naar de wat zoetere kleurtjes. Wil je gewoon neutraal, dan zijn nude-tinten tegenwoordig ook helemaal in.

De juiste verlichting

Een belangrijk aspect is natuurlijk de verlichting van een kinderkamer. Het inrichten van een kamer voor de kleinsten is gemakkelijker wanneer je een plattegrond gaat maken. Teken precies waar het licht overdag vandaan komt. Ramen en deuren teken je in, maar ook waar je de commode neerzet, de kledingkast en het bedje. Zet je eventueel een stoel in deze ruimte? En waar zitten de stopcontacten? Allemaal erg belangrijk met betrekking tot het juiste lichtplan voor de kinderkamer.

Natuurlijke lichtinval

Het natuurlijke licht komt overdag door de ramen. De meeste kamers in een woning zijn voorzien van een raam. Misschien zit de kinderkamer op de hoek van je huis en is voorzien van twee ramen. Dat geeft een prettige lichtverdeling. Is er echter alleen een raam op het noorden dan zal een wat koeler licht de kinderkamer binnenkomen. Een raam op het zuiden geeft daarentegen warmer licht. Qua kleuren is het ook belangrijk om te weten, welk licht overdag de kinderkamer binnenkomt. Een raam op het zuiden vraagt nu eenmaal om wat koelere tinten. Een raam aan de noordkant kan juist met warme kleuren worden opgepimpt.

De basisverlichting

De basisverlichting zorgt voor een evenwichtige verlichting in de vorm van een hanglamp of inbouwspots. Deze verlichting gebruik je direct wanneer je de kinderkamer binnenkomt. Zoek je een goede leverancier van bijvoorbeeld led-verlichting? Bij Letsleds kun je goed terecht.

Spotjes kiezen

Het is belangrijk om de juiste basisverlichting te kiezen. Basisverlichting zet direct de gehele kinderkamer in het licht. Wifi spots met domotica zijn het nieuwste snufje op het gebied van verlichting. Vraag alle informatie over deze verlichting bij Letsleds.nl.

Dimmer

Met een dimmer kan een basisverlichting omgetoverd worden in een sfeerverlichting. Dat is een prettige bijkomstigheid wanneer je baby ‘s nacht bijvoorbeeld plotseling wakker word. Je wilt direct zien wat er aan de hand is. De hanglamp of LED-spot geeft meteen een goed zicht. Niks aan de hand met het kindje? Dim de lamp en troost bij een zachter lichtje de kleine.

Functioneel licht

Functioneel licht heb je nodig in de baby-of kinderkamer om je kind een boekje voor te lezen of even met de kleine aan te tutten.
Is de functionele verlichting nodig voor een schoolkind, dan is uiteraard een bureaulamp van toepassing. De juiste lamp op een bureau moet er voor zorgen dat er duidelijk zicht is op het huis- of knutselwerk van je kind.
Functioneel licht is verlichting wat direct licht geeft.

Accent en decoratieve verlichting

Een mooi ingerichte kinderkamer zal zijn voorzien van bepaalde objecten. Vooral een mooie muurversiering in de vorm van een schilderij kan extra worden belicht door accentverlichting. Breng spotjes aan om een bepaald object direct in het oog te laten springen. Accentverlichting in bijvoorbeeld een vorm als LED-strips creëren het juiste licht om op een object de nadruk te leggen. Denk hier ook bij aan een mooie boekenkast. De mogelijkheden van LED-strips zijn populair en bieden op simpele wijze een prima accent van een bepaald object.

Decoratief licht

Vooral in de kinderkamer geeft het gebruik van decoratief licht een mooie toevoeging aan deze ruimte. Het is puur decoratie en tegenwoordig zelfs verkrijgbaar in de vorm van lichtslingers en/of schattige lampjes.

Gastblog – Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.