Verlichting is er in alle vormen, kleuren en maten. Van designlampen tot spotjes en tl. Veel mensen stappen over op LED verlichting. Niet alleen voor in huis, maar ook bijvoorbeeld voor op de bouwplaats . Maar waarom zou je kiezen voor LED verlichting?

SLIMME VERLICHTING

Steeds meer mensen gebruiken slimme verlichting. Dat is verlichting, die je kunt instellen met een app vanaf je tablet of telefoon of met een afstandsbediening. Dit wordt ook wel draadloze verlichting of wifi verlichting genoemd. Zo kun je je verlichting instellen vanaf de bank of je luie stoel in alle kleuren, die je maar wilt én alles is dimbaar. Heel handig dus!

HUE COMPATIBLE

Het meest bekende merk voor slimme verlichting is de Philips Hue verlichting, maar die is behoorlijk prijzig. Gelukkig zijn er andere en goedkopere merken, zoals Milight, Gledopto, Innr en Yeelight, die prima aan te sluiten zijn op de Philips Hue besturingsapp. Zo is het voor iedereen haalbaar om deze duurzame vorm van verlichting in huis te halen.

BINNENVERLICHTING

LED verlichting is verkrijgbaar voor binnen en buiten. Zo zijn er slimme lampen, spots en ledstrips. De LED lampen zijn verkrijgbaar met grote en kleine fitting, oftewel de E27 fitting of de E14 fitting. Je kunt kiezen tussen slimme tafellampen, plafondlampen of hanglampen. De spots zijn verkrijgbaar met GU10 of MR16 smart fitting. Deze spots zijn vaak ook te koppelen aan de domotica systemen van Google of Amazon. Zo kun je zelfs met je stem de verlichting aan zetten. Wanneer je op zoek bent naar smart ledstrips met mogelijkheden voor een specifieke combinatie van kleuren en/of wittinten, zijn onderstaande assortimenten wellicht interessant:

RGBW slimme ledstrips (voor alle kleuren licht plus warm wit licht)
RGBWW slimme ledstrips (voor alle kleuren licht plus warm wit en koud wit licht)
Dual White slimme ledstrips (voor alle wittinten tussen warm wit licht en koud wit licht)

BUITENVERLICHTING

Ook buitenverlichting is slim in te stellen vanaf je tablet, telefoon of met de afstandsbediening. Zo zijn er slimme wandlampen, tuinspots en staande lampen verkrijgbaar. Je kunt schema’s instellen, zodat je op ieder gewenst tijdstip een andere sfeer naar voorkeur kunt creëren. Om verlichting nóg duurzamer te maken, kun je ervoor kiezen om verlichting op zonenergie aan te schaffen. 

BOUWLAMPEN

Bouwbedrijven kiezen er ook steeds meer voor om duurzaam te bouwen. Niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar ook al tijdens de bouw. Er wordt bijvoorbeeld steeds meer gekozen voor bouwlampen met LED verlichting. Het geeft dezelfde hoeveelheid licht af als de bouwlampen op stroom, maar het gebruik ervan is veel duurzamer en financieel aantrekkelijker. Zo blijven de bouwkosten lager.
Er zijn voor verschillende doeleinden LED bouwlampen verkrijgbaar.

* Heb je een bouwlamp nodig op de bouwplaats of in je woning? Dan kun je kiezen voor een gewone LED bouwlamp, een accu bouwlamp, een bouwlamp op statief of een professionele bouwlamp. 
* Zoek je een bouwlamp ter beveiliging van een bouwplaats of een woning? Dan kun je kiezen voor een sensor bouwlamp of een solar bouwlamp met sensor.
* Er zijn zelfs LED bouwlampen verkrijgbaar, die je kunt instellen op lichtkleur en sterkte. Deze kun je inzetten met multicolor schijnwerpers. Leuk voor festiviteiten en het beschijnen van gebouwen en tuinen.

4 MISVATTINGEN OVER LED VERLICHTING

LED verlichting heeft een slechte kleurweergave van een object

Het is belangrijk bij het kiezen van je LED verlichting dat je de gewenste CRI-waarde kiest. Hoe hoger de CRI-waarde, hoe minder de kleur van het object in het lamplicht afwijkt van de werkelijke kleur.

LED verlichting is koud en kil

LED verlichting kun je in huis of op kantoor gebruiken. Deze is dan ook vaak in te stellen in elk gewenste sfeer. Van kantoor- of daglicht naar warm kaarslicht. Bestudeer goed de gebruiksaanwijzing hoe je welk licht kunt instellen.

LED verlichting past niet in mijn huidige lamp

De LED lampen kunnen 1 op 1 overgezet worden in bestaande lampen. Je hoeft dus geen nieuwe lampen aan te schaffen.

LED verlichting is duur

Door het gebruik van LED verlichting, bespaar je 70% op je energiekosten. Heel energiezuinig dus. LED verlichting gaat ook veel langer mee, dan gewone halogeenlampen. Je investering is er dan ook binnen no time uit.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.