Ga je je keuken verbouwen of ga je in je nieuwbouwwoning een keuken plaatsen? Het kan hier en daar wat stress opleveren. Aan de andere kant is het ontzettend leuk om jouw droomkeuken helemaal naar jouw wensen samen te stellen. Om je hierbij te helpen, staan hieronder een aantal tips, die absoluut kunnen helpen om de juiste keuze te maken.

Kies de gewenste keukenopstelling

De vorm van de keuken moet natuurlijk in je ruimte passen. Kies je een rechte keuken, een hoekopstelling, een keuken met eiland of misschien wel een U-keuken. Iedere keukenopstelling heeft zijn eigen mogelijkheden qua hoeveelheid opbergruimte en ruimte om te koken.

Kies de apparatuur

Voor een kookplaat heb je de keus of je op gas, keramisch of via inductie wil koken. Er gaan steeds meer woningen van het gas af, dus blijven de laatste twee opties eigenlijk over. Of kies je voor een fornuis. Qua afzuiging kun je kiezen voor luchtafvoer of recirculatie. Zo is een downdraft, die geïntegreerd zit in de kookplaat tegenwoordig helemaal hip, of wil je liever een afzuigkap? Er zijn verschillende mogelijkheden voor een afzuigkap; onderbouw, vlakscherm, wandsysteem, geïntegreerd in een kastje of boven een eiland. De keuze is reuze en geheel naar jouw wensen aan te passen.

Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden qua koelkast, vriezer, quooker, oven, magnetron, of toch een combi, vaatwasser, koffiemachine, kraan en wasbak. Kies wat in je budget past. Omdat de meeste apparaten niet in het zicht staan, is het geen must om alle apparaten van hetzelfde merk te hebben. Staan ze wel in het zicht, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om één lijn te trekken qua merk, omdat het mooier oogt.

Kies de keukenindeling

Bedenk hoeveel kastruimte je nodig hebt. Veel mensen kiezen tegenwoordig een keuken zonder bovenkastjes. Dat is natuurlijk heel modern, maar kun je dan wel al je keukenspullen kwijt? Denk daar dus goed over na. Kies niet alleen voor mooi, maar kies ook voor praktisch. Veel mensen beseffen niet, dat een keukenlade veel praktischer is dan een kastje. Een lade kun je namelijk veel efficiënter indelen, zodat je veel meer spullen kwijt kunt. Een kastje prop je vol en daardoor kun je vaak niet makkelijk bij de achterste potten, pannen of borden komen, die je op dat moment nodig hebt. Dat is bij een lade wel anders.

Hoekkasten zijn overigens wel weer heel handig. Tegenwoordig zijn er mooie en stevige uitschuifmechanismen verkrijgbaar, die ervoor zorgt dat de ruimte in zo’n hoekkast goed benut wordt, maar dat je er ook makkelijk bij kunt.

Kies jouw keukenstijl

Welk soort keuken vind je mooi en past bij jouw huis? Ook daarin zijn er weer verschillende mogelijkheden. Hou je van landelijk, industrieel, hout of juist heel modern? Ga naar een keukenspeciaalzaak om inspiratie op te doen en laat de verschillende kleuropties op je in werken. Een rustige moderne keuken met een opvallend aanrechtblad, maakt jouw keuken een echte eyecatcher bijvoorbeeld. Een aanrechtblad is er ook in allerlei denkbare kleuren en materialen. Je kunt kiezen voor een natuurstenen aanrechtblad, zoals graniet of composiet, maar je kunt ook kiezen voor keramiek of hout.

Kijk naar je budget en onderhandel

Als je uiteindelijk al je wensen op papier hebt gezet en je hebt je droomkeuken samengesteld, komt er vaak in de budgettering onderaan de streep een heel ander bedrag te staan, als die je voor ogen had. Meestal ben je veel duurder uit. Ga dan eerst met jezelf in onderhandeling. Wát is nou écht belangrijk in mijn keuken en waar kun je concessies doen door bijvoorbeeld een goedkopere koelvriescombinatie te kiezen. Of zijn er andere aspecten waar je op kunt besparen.

Heb je voor jezelf het budget helemaal helder en je droomkeuken voor ogen, ga dan met een goede en eerlijke keukenspeciaalzaak om tafel. Laat jouw droomkeuken ontwerpen, door een speciaalzaak, die met jou meedenkt. Door juist advies, zal de keuken, die jij in je hoofd hebt, wederom wat aangepast worden en kunnen er nog wijzigingen plaatsvinden. En uiteindelijk staat jouw droomkeuken op papier. In 2D, 3D en soms zelfs in 4D. Naast de tekening komt er ook een prijsopgave uit rollen. Ook hierin is ruimte voor onderhandeling.

Tot slot

Probeer vooral te genieten tijdens het proces van het samenstellen van jouw droomkeuken. Een keuken is iets waar je ontzettend lang mee doet en jaren tegenaan kijkt. Neem dan ook de tijd om jouw droomkeuken samen te stellen, zodat je achteraf geen spijt krijgt van jouw wellicht te snel genomen beslissing. Succes!

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.