De doelen van het Klimaatakkoord liegen er niet om: In 2030 moet de Europese Unie ruim de helft minder schadelijke stoffen uitstoten en in 2050 wil de Europese Unie zelfs klimaatneutraal zijn. Benzineauto’s hebben een groot aandeel in het vervuilen van het klimaat door de schadelijke brandstofgassen. De elektrische auto is een schoon alternatief. Elektrische auto’s rijden op accu’s die weliswaar opgeladen worden met (nog niet altijd groene) stroom, maar er is geen schadelijke uitstoot. Hoe ziet de toekomst van de elektrische auto eruit?

Geen nieuwe benzineauto’s meer

Vanaf 2030 mogen er alleen nog elektrische auto’s nieuw worden verkocht. De benzineauto’s die je koopt zullen dan alleen nog occasions zijn en er zullen tegen die tijd zo’n 2,5 miljoen elektrische auto’s gereden worden. En hoe meer elektrische auto’s, hoe meer laadpalen er ook nodig zijn. Willen we in 2030 genoeg laadpalen hebben, zullen er nu al dagelijks zo’n 500 oplaadpunten bij moeten komen. Een flinke uitdaging dus, vooral omdat de stroomcapaciteit ook niet onbeperkt is.

Energieopslag en slim laden

Een ontwikkeling die de overgang naar elektrisch rijden soepeler moet maken, is bijvoorbeeld een oplaadsysteem die de accu van de auto pas oplaadt wanneer er weinig ander stroomverbruik is, om zo pieken en dalen in stroomverbruik te voorkomen. Ook moeten de auto’s zelf gaan dienen als energieopslag en als het ware een voorraad aanleggen wanneer er veel stroom beschikbaar is, bijvoorbeeld vanuit wind- of zonne-energie.

Elektrische overstap

Wanneer je van een benzineauto overgaat op een elektrische auto, moet je hoogstwaarschijnlijk wennen aan een andere manier van autorijden. En dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat je een goede keuze hebt gemaakt.

Heb je niet direct het geld voor de aanschaf van een elektrische auto maar stap je wel het liefst over, of zou je het voor een bepaalde tijd willen proberen, kun je ook kiezen voor een private leasecontract. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, waarmee je de auto in bruikleen neemt. Inclusief bij deze kosten zijn verzekering, onderhoud, reparaties en pechhulp. Veel automerken hebben inmiddels elektrische varianten. Denk bijvoorbeeld aan een audi private lease occasion of bmw private lease occasion als elektrisch alternatief. 

Elektrisch rijden heeft de toekomst, zoveel is duidelijk. Wanneer er genoeg laadpalen zijn, er efficiënt gebruik gemaakt wordt van de beschikbare stroom en ontwikkelingen zoals energieopslag in auto’s zich voortzetten, is de overstap naar een elektrische auto de moeite waard.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.