Baby gebaren dagboekwpid-img-20150730-wa0003.jpg
“iets iets” mijn dochtertje wijst met een blij gezichtje naar buiten “ ka!” Wat bedoel je nou? Dit begrijp ik niet echt niet hoor“ “ mama ajaaaaa” En zo kunnen we nog wel even doorgaan.  Als je mijn kind niet zou kennen zou je, je afvragen wat bedoeld ze nou allemaal?  Mama’s en papa’s voelen vaak al feilloos aan wat hun kinderen bedoelen.  Maar hoe fijn is het om dit te ondersteunen met gebaren. Als je kind de motoriek nog niet heeft om de klanken al te maken is het toch fijn om elkaar al een beetje te begrijpen.

Onze dochter is een meisje dat erg veel huilt. Eigenlijk wil ze al veel meer dan dat kleine meisje kan. Met een grote broer die al heel veel kan raakt ze ook regelmatig gefrustreerd. Waarom kan ik nou nog niet fietsen? Door te oefenen met babygebaren geeft dit haar veel meer rust.  En veranderd ons kleine meisje in een veel vaker vrolijk meisje. We begrijpen haar eerder, maar zij begrijpt ons ook.

Gebaar: “Melk”

Op dit moment is onze dochter 14 maanden. Ze kan al een aantal woordjes zeggen o.a: papa, mama, kijk, die, koe, varken, kip, fiets en misschien ben ik nog wel iets vergeten.

Maar sinds een paar maanden kan ze ook een aantal gebaren zelf maken. Zoals bijvoorbeeld melk en klaar. En  als mama zie je dat dan echt als een beloning voor het vele oefenen. Erg leuk om te zien!

Ik vond het dan ook erg leuk dat ik het gebarenboekje uit mocht proberen. Dit is ook te bestellen via deze link.

In het gebarenboekje kun je opschrijven hoe je kind het gebaar maakt en sinds wanneer het terug kan gebaren. Ook kun je er foto’s van het gebaar bij maken. Alleen is het maken van die foto’s soms wel een uitdaging. Erg bijzonder om later aan je kind te laten zien. Het is ook mogelijk om nog een uitbreidingsset te bestellen. Zo kun je nog meer gebaren in het boekje bundelen.

DVD lotte en Max Schoollotte
Door mijn eerste gebaren cursus kwam ik voor het eerst in aanraking met de gebaren van Lotte en Max. De vrolijke dvd’s van Lotte en Max hebben een meervoudige aanpak van taal – visueel , verbaal en motorisch. Dit maakt het voor het kind makkelijker om te leren. Door de ervaringen van andere kinderen te zien wordt ook mijn zoontje van 4 erg enthousiast. Hij oefent ook regelmatig samen met zijn zusje. Mijn dochter vindt het vooral leuk om te kijken en is dol op de vrolijke liedjes.

Aangezien ik ook voor de klas sta mocht ik de dvd School proberen. En dit is echt in 1 woord fantastisch.

Ik als kleuterleerkracht weet als geen ander dat de visuele ondersteuning super belangrijk is. Ben je boos helpt het voor een kind om dit echt te laten zien. Ben je blij dan kan je dat op zoveel manieren laten merken. Voor kinderen is het zoveel duidelijker met een gebaar. Vooral de taalzwakke kinderen kunnen deze ondersteuning goed gebruiken.

Op de dvd School leren kinderen leren de kinderen de volgende gebaren:

School: meester, juf, leren, lezen, schrijven, klas, kapstok, rij.
Vormen: cirkel, vierkant, rechthoek, driehoek.
Kleuren: Rood, geel, blauw, groen, oranje, paars, roze, bruin, wit, zwart.
Alfabet: a t/m z
Tellen: cijfers 1 t/m 20
Weekdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag
Seizoenen: lente, zomer, herfst, winter
Tegenstellingen: ja/nee    ik/jij     klein / groot   vies/schoon

Bestellen kan hier!

/Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.