In het begin gaat je baby vaak in een badje, maar na verloop van tijd is onder de douche gaan vaak een stuk makkelijker. Nu moet je niet denken dat je zomaar eventjes onder de douche springt met je kindje, want er zijn wel degelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe je het allemaal het beste aanpakt lees je hieronder.

Vanaf welke leeftijd mag je baby onder de douche?
In principe mag je kindje vanaf de kraamweek al onder de douche. Het handigste is om dit met de kraamhulp in je kielzog te doen. Zij (of hij) kan je leren hoe je je kindje op de juiste manier vasthoudt. Het is trouwens heel normaal dat je het een beetje spannend vindt allemaal. Je wilt je kindje tenslotte niet laten vallen!

Leg van tevoren alles klaar
Om het jezelf gemakkelijk te maken, leg je van tevoren alles klaar. Denk aan handdoeken, omslagdoeken/hydrofiele doeken, een luier en kleding voor je kindje en voor jezelf. Wil je je kindje na het douchen lekker insmeren met een olie, zorg dan dat deze ook klaarstaat. Het is van belang dat je je kindje direct na het douchen goed afdroogt (denk ook aan achter de oren, alle plooitjes en tussen vingers en teentjes). Je baby kan heel snel warmte verliezen en dat wil je natuurlijk niet. Je hoeft je kleintje trouwens niet met zeep te wassen, alleen water is voldoende.

Ga niet alleen douchen met je pasgeboren baby
Indien je ervoor kiest om met je pasgeboren baby onder de douche te gaan, dan is het niet verstandig om dit alleen te doen. Extra handen zijn, zeker met zo’n klein glibberig lijfje in je armen, heel erg welkom. Ga onder de douche staan en vraag aan de tweede persoon om de baby aan te geven. Ben je klaar, vraag dan ook of hij/zij de kleine weer aanpakt en meteen goed kan inwikkelen in een warme doek. Daarna kun je zelf nog eventjes snel genieten door jezelf lekker in te zepen en af te spoelen. Een regendouche of stortdouche staat hier nog steeds op het lijstje….toekomstmuziek voor in ons nieuwe huis, zal ik maar zo zeggen.

Toch alleen?
Natuurlijk zijn er ook situaties dat je toch alleen onder de douche zal gaan met je kindje. Denk aan alleenstaande moeders, of vrouwen waarvan de partner op dat moment niet aanwezig kan zijn. Ben je alleen, zorg dan dat er een aankleedkussen op de grond ligt, waar je je kindje even veilig op kunt leggen terwijl jij je omkleedt. Het beste kun je een hydrofiele luier op je arm leggen, zodat het kindje met wat meer grip op je arm ligt. Er zijn tegenwoordig ook speciale douche handschoenen en draagdoeken voor onder de douche te koop.

Veiligheid staat voorop!
Allereerst; zorg voor een aangename temperatuur in de badkamer van minimaal 20 graden. Verder is het belangrijk dat de temperatuur van het water zo rond de 37 graden is. Gebruik hiervoor de mengkraan. Verder is een te harde straal ook niet heel erg prettig voor je kindje, dus houd daar rekening mee. Met een Grohe regendouche of een Hansgrohe regendouche zit je goed. De vele functies bieden een uitkomst en zorgen ervoor dat je op een fijne manier onder de douche kunt staan, ook samen met je kindje. Overigens is het ook een heel erg goed idee om een anti-slip-matje in de douche te leggen, zodat je niet uit kunt glijden. Heb je dit niet, dan werken slippers ook prima. Gaat het staan nog niet zo goed, zet dan een stoeltje of krukje in de douche.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.