De markt voor groene en duurzame babyspullen is flink gegroeid. Fijn voor de kindjes, mama’s én de aarde. Van biologische babyvoeding tot wasbare luiers: de keuze is tegenwoordig groot en de spullen zijn aardig uit het geitenwollensokkenhoekje gekomen.

Twijfels aan ‘gewone’ producten
Steeds meer moeders hebben twijfels bij gangbare producten. ‘Als babyflesjes nu opeens worden verkocht als ‘BPA-vrij!’, wat zat er dan eerst in? Is het opeens een veilig flesje geworden, was het dat eerst niet?’ vragen moeders zich af. Kies je voor glas of rvs, dan weet je zeker dat er geen slechte stoffen vanuit het plastic in de babymelk lekken.

De bleekmiddelen en petrochemische producten in de luiers van dat kleintje, is dat een goed idee? Wasbare luiers zijn geen producten meer waar je een studie voor moet doen over oogjesluiers, lanoliseren en dertig soorten inleggers: lang leve de All In One luiers (aio) waarbij het enige verschil is dat je ze na gebruik niet in de vuilnisbak gooit, maar in de wasmachine. Dankzij handige inleggers die je door de wc spoelt, behoort het spoelen van luiers ook tot het verleden.

Duurzamer = duurder?
Veel producten zijn in aanschaf duurder. De rvs-fles die ik kocht voor mijn baby kostte 29 euro. De baby is inmiddels 7 jaar en neemt dezelfde fles dagelijks mee naar school. In tegenstelling tot medemoeders heb ik nooit tassen hoeven wassen en schoolboeken hoeven drogen door de zoveelste lekkende beker.

Een nieuwe (biologische) wasbare aio-luier kost 10 tot 20 euro. Voor een pasgeborene heb je 24 luiers nodig. Inclusief wat toebehoren kom je ruim gerekend op 500 euro.

Gebruik je wegwerpluiers, dan ben je met zes verschoningen per dag en een prijs van 30 cent per luier, 650 euro kwijt in het eerste jaar. Na tien maanden gebruik bespaar je dus geld.

Wil je overgaan op wasbaar als je kindje al wat groter is dan loont dat ook: grotere kindjes hebben minder luiers nodig.

Heb je hier allemaal helemaal geen zin, dan zijn er altijd nog biologische wegwerpluiers van o.a. Naty en Bambo. Gemak dient ook de groene mama.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.