Nog steeds vervangt ongeveer 70% van de ouders fopspeen van het kindje niet op tijd! Dit wordt duidelijk aan de hand van een poll die 100%NL magazine heeft uitgevoerd op hun website. Meer dan 1.400 ouders hebben in de poll op www.100pm.nl aangegeven hoe vaak zij het fopspeentje van hun kindje eigenlijk vervangen. Ook via Facebook zijn er 140 reacties binnen gekomen. De geadviseerde vervangtijd is 6 weken, echter het blijkt dat slechts 32% van de ouders dit advies opvolgt. Minder dan 25% van de ouders vervangt de fopspeen pas als deze kapot is.

Waarom vervangen?
Het is belangrijk de fopspeen op tijd te vervangen. De belangrijkste reden is dat de kaken van het kindje sterker worden naarmate het kindje ouder wordt. De fopspeen wordt gebruikt om op te zuigen. De Difrax fopspenen zijn verschillende per leeftijd. Ze hebben ook eigenschappen die bij de leeftijd passen. Zo is het zuiggedeelte massiever worden, zodat de kracht van de kaken minder schade aanbrengt. Onverwoestbaar is het fopspeentje hierdoor alleen niet. Als je kindje bijt op de fopspeen is het beter om een bijtring te gebruiken.

Daarnaast kan het siliconen gedeelte van het fopspeentje door langdurig gebruik verzwakt worden  door uitdroging of juist speeksel en kleine beschadigingen gaan vertonen.

Veiligheid van fopspenen
In 2015 heeft 100%NL ook gekeken naar het vervangen van fopspenen. Dit was naar aanleiding van veiligheidswaarschuwingen van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De Europese wetgeving stelt hoge eisen aan de veiligheid van de fopspenen. Elke fopspeen moet voldoen aan de EN 1400 norm en moet verschillende bijt- en trektesten doorstaan.

Hoe vaak vervangen?
De veiligheid van de fopspeen zit niet alleen in de productie maar ook in het gebruik. De WHO adviseert de fopspeen elke 6 weken te vervangen om de veiligheid te garanderen. Difrax adviseert om de fopspeen te controleren op zwakke plekken voor het geven aan de baby. Dit wordt gedaan door hard aan het zuiggedeelte van de fopspeen te trekken.  Als er tekenen zijn van beschadiging wordt geadviseerd deze direct te vervangen.  Er kunnen zich soms ongezien slijtageplekken vormen die alleen zichtbaar worden tijdens het checken van de fopspeen.

Hoe vaak vervang jij de fopspenen van jouw kindje?

Fopspeen plaatje: Shutterstock

2 gedachten over “Fopspeen vervangen!

  1. Jeej… nooit geweten dat daar “regels” voor staan.. Zelf heb ik ‘m altijd op gevoel vervangen, als ik zag dat hij er wat oud/gebruikt uit ging zien. Volgens mij deden ze er bij mij veel langer over dan 6 weken….

  2. Die van mij gebruikten maar een hele korte periode een speen (less zo’n 3 weken). Ik gebruikte mijn borsten als troostmateriaal. Het grote voordeel is dat ze daar vanzelf mee ophielden en ik geen duim of speengewoonte af hoefde te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.