Als je een kleintje hebt of verwacht, dan is de keuze van luiers een van de vele beslissingen die je moet maken. Grofweg zijn er vier hoofdsoorten luiers. Hieronder zet ik ze op een rij, zodat je een goede keuze kunt maken.

Wegwerpluiers

De bekendste en bovendien meest gebruikte zijn wegwerpluiers. Dit type luier is handig in gebruik, erg absorberend en je gooit ze na gebruik gewoon weg. Dit is een ideale optie voor drukke ouders. Het fijne is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende maten, van prematuur tot extra groot, passend bij het gewicht van je kindje. Maar let op: ze kunnen duur uitvallen op de lange termijn én zijn niet de beste keuze voor het milieu. Als je het milieu belangrijk vindt, dan is optie twee hieronder voor jou.

Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn een milieuvriendelijke en (op lange termijn) een voordelige optie. Ja, deze luiers vereisen meer werk – wassen, drogen en vouwen – maar moderne ontwerpen maken dit ook steeds makkelijker. Er zijn verschillende typen: eendelige luiers zoals all-in-ones en pocketluiers, of tweedelige systemen met een aparte absorberende luier en waterdicht overbroekje. Bovendien zijn ze in allerlei leuke kleuren en printjes verkrijgbaar. Onze tip: vraag een wasbare luiers proefpakket aan of kijk naar de wasbare luiers van Billenboetiek als je interesse hebt in wasbare luiers.

Luierbroekjes

Is het tijd voor zindelijkheidstraining? Luierbroekjes zijn ideaal voor peuters in deze fase. Ze zijn makkelijk aan en uit te trekken, wat zelfstandigheid ook weer bevordert. Dit type luier is verkrijgbaar voor verschillende leeftijden en gewichtsklassen en is bijzonder prettig voor kinderen die ‘s nachts nog niet helemaal zindelijk zijn.

Zwemluiers

Zwemluiers zijn ontworpen om niet op te zwellen in het water en om ‘ongelukjes’ in het zwembad te voorkomen. Ze zijn verplicht in de meeste zwembaden voor baby’s en jonge kinderen. Deze luiers zijn ideaal voor vakanties en zwemlessen en eigenlijk een must voor iedere ouder om te hebben.

Afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.