Zomervakantie is een ideale tijd voor kinderen om lekker veel te lezen. Helaas gebeurt het vaak dat kinderen in deze periode minder tot geen boeken meer aanraken. Dit komt vaak door de vele uitstapjes en activiteiten die ze tijdens de vakantie ondernemen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kinderen toch voldoende blijven lezen in de zomervakantie. Wij geven je 10 tips.

Zorg ervoor dat je thuis een aantal goede boeken hebt liggen

Als je kinderen niet weten wat ze moeten lezen, is de kans groot dat ze het niet gaan doen. Zorg dus voor een goede voorraad boeken die aansluiten bij hun interesses.

Stel een leeschallenge in

Een leuke manier om ervoor te zorgen dat je kinderen toch blijven lezen in de zomervakantie is door een leeschallenge in te stellen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen het uit het lezen van een bepaald aantal boeken, of het behalen van een bepaald leesniveau.

Bezoek regelmatig een bibliotheek of boekenwinkel

Een bezoekje aan de bibliotheek of boekenwinkel is een leuke activiteit die ervoor kan zorgen dat je kinderen weer enthousiast raken over het lezen. Laat ze zelf kiezen welke boeken ze willen lenen of kopen, en geef ze daarna de tijd om deze boeken te lezen.

Maak het lezen tot een gezellige activiteit

Een leuke manier om ervoor te zorgen dat je kinderen toch blijven lezen in de zomervakantie is door het lezen tot een gezellige activiteit te maken. Bijvoorbeeld door iedere dag een half uurtje samen met je kind te lezen, of door ‘s avonds voor het slapengaan een leuk verhaaltje voor te lezen.

Stimuleer creatief lezen

Laat je kinderen niet alleen maar boeken lezen, maar stimuleer ze ook om creatief te lezen. Dit kan bijvoorbeeld door ze te vragen om een eigen verhaal te bedenken, of door ze een bepaalde opdracht te geven bij het lezen van een boek (bijvoorbeeld: bedenk hoe het verhaal verder zou kunnen gaan).

Geef je kinderen tijd en ruimte om te lezen

Zorg ervoor dat je kinderen de tijd en de ruimte krijgen om te lezen. Dit betekent dat je ze niet continu moet storen wanneer ze aan het lezen zijn, en dat je ze niet telkens hoeft te vragen of ze al klaar zijn met hun boek.

Laat je kinderen lezen wat ze willen

Een belangrijke tip is om je kinderen te laten lezen wat ze willen. Dit betekent dat je ze niet moet dwingen om bepaalde boeken te lezen, maar dat je ze de ruimte geeft om zelf te kiezen welke boeken ze willen lezen.

Plan regelmatig een rustig moment in om te lezen

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je kinderen toch blijven lezen in de zomervakantie is door regelmatig een rustig moment in te plannen waarop ze alleen maar kunnen lezen. Dit kan bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg zijn, of ‘s avonds vlak voor het slapengaan.

Praat met je kinderen over wat ze aan het lezen zijn

Een leuke manier om je kinderen enthousiast te maken over het lezen is door regelmatig met ze te praten over wat ze aan het lezen zijn. Vraag ze naar hun favoriete boeken, en laat ze ook vertellen waarom ze deze boeken zo leuk vinden.

Geef je kinderen een beloning als ze een bepaald aantal boeken hebben gelezen

Een laatste tip is om je kinderen te belonen als ze een bepaald aantal boeken hebben gelezen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kleine cadeautje, of een uitstapje naar hun favoriete plek.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.