9200000036152364De hond in de pot en 49 andere spreekwoorden en gezegden. Bij de vraag of ik interesse had om dit boek te recenseren hoefde ik niet lang na te denken. Met vier kinderen om mij heen en een partner die een grote liefde voor de Nederlandse taal heeft en spreekwoorden graag gebruikt, vond ik het heel handig om met dit boek wat bij te leren voor iedereen. 

het boek begint met een dankwoord, daarna volgt een bladzijde waarom spreekwoorden en gezegden staan. Zo kan er snel naar de pagina gebladerd worden. Vervolgens komt er een inleiding. Hierin staat een korte omschrijving van belangrijke dingen zoals: Spreekwoorden: spelen met taal, rare spreekwoorden, spreekwoord of gezegde?, waarom spreekwoorden bestaan, waar ze vandaan komen, Latijnse spreekwoorden, Uit de Bijbel, uit het Frans, uit het Arabisch, dieren, hart en hand, ook modern en vervolgens sluit het af met Paarse krokodillentranen. Het sluit af met het voorwoord want nu begint het echte werk: de 50 gezegden en spreekwoorden gefotografeerd.

Op de pagina’s die komen staat aan de rechterkant de foto en aan de linkerkant de gezegde of het spreekwoord. Hieronder staat in het kort de omschrijving en een uitleg. Hierdoor snap je heel eenvoudig waar het spreekwoord vandaan komt, waar je het kunt gebruiken en hoe het bedoeld wordt. Het boek leest zich makkelijk weg en nodigt je uit om meer met de taal te doen dan voorheen. Erg opvallen zijn de foto’s die SAMSUNG CAMERA PICTURESprecies uitbeelden zoals het spreekwoord of de gezegde gezegd wordt uitgesproken. hierdoor zijn sommige afbeeldingen ontzettend grappig en andere trek je een vies gezicht van (haar op de tanden hebben). Het is een leuk boek om te geven en te krijgen en deze in de boekenkast te bewaren voor jan en alleman die langs komen.

Vind jij wel eens de hond in de pot? En zakt je de broek daar van af? Of hou je het hoofd koel en was je dat varkentje wel even? We denken dat spreekwoorden en gezegden ouderwets zijn, en toch gebruiken we ze vaker dan we zelf doorhebben. Maar begrijpen we ze wel echt en bedoelen we hetzelfde? En waar komen al die rare uitdrukkingen toch vandaan?

Toen Tosca Lindeboom van Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuisde en onze taal leerde, vond ze de spreekwoorden fascinerend, juist omdat ze hun betekening niet helemaal begreep. Samen met journalist Annette Wiesman en fotograf Astrid Zuidema maakte ze daarom dit verrassende boek. Wie alleen de grappige foto’s bekijkt, ziet absurde en soms onbegrijpelijke beelden. Maar voor jou is het kat in het bakkie: jij weet straks wat iemand bedoelt als de aap uit de mouw komt, en waarom je een gegeven paard niet in de bek moet kijken!

[bol_product_links block_id=”bol_556442835225b_selected-products” products=”9200000036152364″ name=”De hond in de pot” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

/Miranda Young

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.