wil1Als rasechte verzamelaar ben ik dol op series. Ik kwam bij uitgeverij Clavis een hele boekenserie tegen voor jonge kinderen die van alles ‘willewete’. Deze serie is opgedeeld in vier thema’s: natuur, de wereld, veel te doen en geschiedenis. Binnen deze thema’s zijn er tal van onderwerpen die aansluiten bij de interesses van jonge kinderen. De informatieve hardcover prentenboeken geven een antwoord op hun vragen en dagen hen uit iets verder te kijken dan hun neus lang is. Onze dochters hebben niet een speciale hobby of interesse, zij vinden eigenlijk alles wel leuk en willen vooral alles weten dus mijn interesse was gewekt en Clavis Uitgeverij stuurde ons wel drie delen op!

wil2Binnen het thema Natuur- huisdieren ontvingen we “De kat”, voor kattenvrienden vanaf 5 jaar. Het begint met een verhaaltje, dan komen alle zintuigen van een kat aan bod en passeert zijn gehele familie de revue. De lichaamstaal van een kat, zijn verzorging en eetlust worden uitgelegd. Het wordt afgewisseld met diverse Wist je datjes.. Wanneer je de Poezenschool van Meester Max uitvouwt verschijnt er een hele kattenshow in beeld. Er staat zo ontzettend veel in, ook dingen die ik nog niet wist over soorten katten bijvoorbeeld. Met een leuke knutselopdracht, twee liedjes en tenslotte de Miniquiz is het ook nog eens leuk om dat allemaal te willeweten.

Door naar het deel van het thema Geschiedenis- personages “Romeinen” voor kinderen vanaf 5 jaar, in samenwerking met het Rijksmuseum van de Oudheden te Leiden. Wederom komt wil3eigenlijk alles aan bod: hoe de Romeinen leefden, dat ze wegen hebben aangelegd, huizen van steen maakten maar ook specifieker hoe het kwam dat het soldatenlegioen onoverwinnelijk was. Het verhaal van Romulus en Remus, de naamgeving van de stad Rome door zijn eerste koning, maar ook het benoemen van alle Goden wordt niet geschuwd. Midden in het boek ontvouwt zich nog een grote zoekplaat en als afsluiting de miniquiz. Verrassend van dit deel vind ik dat de lezertjes als volwaardig worden aangeschreven. Er wordt ze geen informatie onthouden, de Romeinen als geheel worden beschreven.

wil4Tenslotte van het thema de wereld- het weer “Seizoenen”, voor kinderen vanaf 4 jaar. Hoe komt het dat er seizoenen zijn? Wist je dat 21 juni niet alleen de langste dag van het jaar is, maar ook de eerste dag van de zomer? Die dag noemen we midzomer. Middenin het boek klapt er een prent uit die verloopt van lente-zomer-herfst-winter. Wat knutselideeen en de miniquiz sluiten dit deel op eigen wijze af.

De willeweten delen worden geschreven door verschillende auteurs, dat is gezien de varieteit in onderwerpen niet verwonderlijk. De boeken zijn kinderlijk, maar niet kinderachtig. Andere willeweten delen zijn o.a. Indianen, De zon, aarde en maan, Dinosaurussen en Grote uitvindingen. Onze schoolmeid stapt van haar Hondenencyclopedie uit 1987 als naslagwerk voor haar vrijwillige spreekbeurt over naar een willewete boek. Welk onderwerp ze kiest, dat zou ik nu wel eens WILLEWETE!

De willewete serie van Clavis Uitgeverij is voor 15,95 euro per deel  o.a. te koop bij bol.com.

 

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.