Als er één boek is uitgebracht in het afgelopen jaar, waar ik enorm nieuwsgierig naar was, dan is het wel De Ickabog van J.K. Rowling. Vroeger (ja…vroeger) las ik al haar boeken over Harry Potter in 1 zucht uit…en ook onze oudste heeft deze serie alweer een tijdje geleden helemaal gelezen. Niet zo verwonderlijk dus, dat dit verhaal ons beiden ook wel nieuwsgierig maakte. Ik ontving een exemplaar om in te duiken én ik mag er ook een exemplaar weggeven!

Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns. Lange vlijmscherpe klauwen. De Ickabog komt eraan...

Het verhaal

De Ickabog is een sprookje en gaat over het koninkrijk Steenrijk, wat ooit een heel welvarend en gelukkig land was. Er was goud in overvloed, een koning met de fraaiste snor die je je maar kunt voorstellen en slagers, bakkers en kaasmakers wiens heerlijkheden iedereen deden huilen van vreugde. Alles was er perfect, behalve Zomphoek… want daar in het moeras woont de Ickabog. Althans dat is de legende die rondgaat. De Ickabog wordt omschreven als een monster en volgens de hij is zo groot als twee paarden, met ogen als lantaarns en vlijmscherpe klauwen. Volgens bijna alle inwoners van Steenrijk is de Ickabog maar een verzinsel en iedereen die er wel in gelooft wordt uitgelachen. Maar wat als de Ickabog echt bestaat?

Tekenwedstrijd voor kinderen

De Ickabog is een sprookje wat J.K. Rowling altijd aan haar eigen kinderen vertelde. Het verhaal bestond zelfs al toen de Harry Potter boeken populair waren. Tijdens de lockdown kwam dit verhaal weer tevoorschijn en werd er zelfs een wedstrijd uitgeschreven voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar, om tekeningen te maken die passen bij de scenes uit het boek. Uiteindelijk zijn er 34 tekeningen uitgekozen die in het boek zijn opgenomen. Deze tekeningen zijn een geweldige toevoeging aan het verhaal.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar

Zowel mijn zoon als ik, vinden het boek geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Er gaat in het verhaal namelijk wel wat mensen dood en ook gebeuren er nog andere wat heftigere dingen. De Ickabog zou voor jongere kinderen wellicht wat spannend kunnen zijn. Natuurlijk is het ene kind het andere niet en zijn sommige jongere kinderen al wel doe aan verhalen als deze. Schat zelf van tevoren goed in of het betreffende kind dit boek aankan.

Meer informatie vind je hier.

Engelstalige boekentrailer

75 thoughts on “Recensie: De Ickabog – J.K. Rowling

 1. Mijn oudste lieve dochter van 12 zou dit geweldig vinden! Sinds de juf Harry Potter is gaan voorlezen in de klas is ze helemaal gek er van… en gek op lezen dus tja 😉

 2. Als graag harry potter fan, wil ik deze van JK Rowling natuurlijk ook graag lezen. Mijn kinderen zullen het vast ook geweldig vinden.

 3. Zelf ook alle boeken van Rowling verslonden en de films net bij de kinderen geïntroduceerd. Dus zou het super vinden om dit door de kinderen te laten lezen.

  1. Wij zijn zeeeeer nieuwsgierig naar dit boek! Vroeger van mijn oma de harry potter boeken gekregen en verslonden. Nu ze doorgegeven aan mijn kinderen en die zijn ook verkocht! Dus ik verwacht dat dit boek ook zeeeer in de smaak zal vallen bij ons 😁

 4. Wij hebben met zijn allen tot nu toe alles gelezen van Rowling en dit boek staat op onze wensenlijst en ik loot graag mee! Door haar boeken zijn onze kinderen gaan lezen! Benieuwd naar de “legende” van de Ickabog. Dit is een soort van monster en volgens de hij is zo groot als twee paarden, met ogen als lantaarns en vlijmscherpe klauwen. Maar de mensen dat hij niet bestaat? Maar stel je voor dat……….

 5. Wauw gaaf! Zelf een grote HP fan en dit draag ik ook over op de kinderen in mijn klas en hopelijk later ook op mijn dochter!

 6. Ik zou graag zelf willen zien dat J.K. Rowling ook buiten haar Harry Potter boeken ook andere spannende verhalen kan schrijven, geschikt voor de jeugd.

 7. Wat een leuk boek! Heb zelf alle Harry Potter boeken in de kast staan en mijn dochter is ze nu ook aan het lezen. Zou hier dus goed in de smaak vallen 🙂

 8. Wat een geweldig boek voor mijn kleinzoon van 10 jaar.
  Hij leest het vast in één adem uit!
  Ik volg bloglovin en doe heel graag mee.

  Ik wens de redactie van Kiddowz en iedereen die dit leest een gezond, gelukkig en coronavrij 2021!

 9. Doe graag mee voor mijn neefje en nichtje die ik ook in de kerstdagen heb voorgelezen, het zou fijn zijn om met dit leuke boek daarmee door te gaan, vooral de door de kinderen gemaakte prenten zullen ze erg leuk vinden.

 10. Van dit boek kan heel de familie genieten. En natuurlijk geweldig om aan onze collectie boeken toe te mogen voegen.
  wat is er nu leuker dan in de extra vakantie weken buiten het online leren te kunnen ontspannen met een goed boek!.

 11. Hallo!
  De boeken van J.K. Rowling zijn GE-WEL-DIG!
  Zo’n levendige en boeiende vertelster! Je waant je in een andere en betoverende wereld, waarin álles mogelijk is. Jij bent gewoon de hoofdpersoon van het verhaal! En mooi om te zien dat ook mijn kinderen in de ban zijn van de prachtige verhalen.
  Alleen al door de prachtig vormgegeven boekomslag zou ik dit boek willen winnen, natuurlijk voor de kinderen (maar stiekem ook voor mezelf!). Want ik ben heel nieuwsgierig naar het verhaal en de prenten!

 12. Onze dochter is best wel een enorme Harry Potter fan geworden. Voordat ze de eerste film had gezien (leek me toen te eng voor haar ) zijn we al naar de Harry Potter Exhibition geweest, supermooi! Nu heeft ze o.a. alle dvd’s, toverstok pennen, een hoodie en een eigen toverstok. Laat haar maar verder dwalen in de wondere wereld van J.K. Rowling!

 13. Hier twee hele grote Harry Potter fans in huis. Ze lezen alle boeken en extra boeken die er zijn over Harry Potter. Het kan niet anders dan dat ze dit ook een geweldig boek zullen vinden van J.K. Rowling.

 14. Een van mijn nichtjes leest boeken van Harry Potter en is daar erg enthousiast over. Ik denk dat ze dit boek haar dan ook wel zal bevallen

 15. Heel graag zou ik dit winnen voor een van mijn cliënten. Ze is dol op dit soort boeken. Ze heeft het heel zwaar, ik kan hier niet verder op ingaan vanwege privacy. Lezen is soms ook lastig qua concentratie maar dit soort boeken kan ze echt van genieten.
  Ik gun haar dit zo enorm want ben erg op haar gesteld

  Bedankt voor deze actie en succes aan alle deelnemers

 16. Wauw! Wat een gave actie! Momenteel kijk ik samen met mijn vrienden de hele Harry Potter reeks. Wij genieten daar zo van. J.K Rowling schrijft gewoon machtig goed. Ik maak graag een kans om het mooie boek te winnen. Dit kan alleen maar een succes zijn!!

 17. Eindelijke een nieuwe J.K. Rowling, super gaaf! Ik doe graag mee voor mijn neefje en mijn nichtje, maar eerst wil tante heel graag het boek zelf lezen. Je bent nooit te oud voor sprookjes en om je te verliezen in een fantasiewereld.

 18. een goede afleiding voor deze periode! Een goed excuus om even niet meer achter een scherm te kruipen maar een lekker goed boek te lezen. Er zullen hier in huis 4 mensen heel blij mee zijn. Hopelijk wordt er niet gevochten over wie het eerste mag 😉

 19. Mijn dochter heeft de Harry Potter boeken echt verslonden, dus dit nieuwe boek van J.K. Rowling staat ook op haar wensenlijstje.

 20. Wat leuk! Ik ben eigenlijk alleen bekend met de Harry Potter boeken van JK Rowling. Ben heel benieuwd hoe dit boek zal zijn en hoe het thuis zal vallen, leuk!

 21. Wow, een boek van J.K. Rowling, de favoriete schrijfster van ons gezin thuis! Wij hebben alle delen van Harry Potter gelezen en gezien en zijn heel erg benieuwd naar dit boek! Nu heel veel duimen 🙂

 22. Ik vind die trailer zo mooi, ik ben zo benieuwd naar dit verhaal. Een magisch sprookje met een wijze les te leren. Volgens mij zouden beide dochters van dit boek kunnen genieten en wij als ouders ook.

 23. De boeken van J.K. Rowling zijn erg populair bij de bovenbouw, dus ik denk dat dit boek ook erg succesvol zal zijn in de bovenbouw.

 24. Ok, dit is geen Harry Potter boek, maar wel JK Rowling. Aangezien mijn dochters slaapkamer net veranderd is van roze naar Harry Potter thema <3, zou deze toch stiekem wel erg goed passen!

 25. Omdat ik iemand ken die dit boek geweldig vindt, de komende tijd wel wat afleiding kan gebruiken en het dubbel en dwars verdient. ❤️

 26. Dolgraag maak ik kans op ‘De Ickabog’ omdat ik groot fan ben van de boeken van J.K. Rowling ( op ‘een goede zaak’ na….) en ik reuze benieuwd ben naar dit nieuwste verhaal. Zo tof dat al die kinderen tekeningen mochten inzenden, heb er heel veel voorbij zien komen op Twitter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.