Anaïd Haen (auteur) en Django Mathijsen (wetenschapsjournalist) hebben ‘de Raketwedstrijd’ grondig aangepakt. Het is een spannend verhaal, een informatief boek en een naslagwerk met werkbeschrijving ineen. Als klap op de vuurpijl heeft de uitgever De Vier Windstreken in samenwerking met Space Expo er een wedstrijd aangekoppeld voor kinderen uit groep 6, 7 & 8: “Wie bouwt de best werkende en mooiste waterraket” Het geheel valt perfect binnen het thema “Raar maar waar” van de kinderboekenweek 2015.

Sterre, een twaalf jarig meisje, wil graag astronaut worden en volgt haar held professor Pikulet op de voet. Door een waterraket wedstrijd te winnen kan ze een plekje op zijn school bemachtigen. Samen met haar meester en wat klasgenoten gaan ze aan de slag. Per klas mogen er twee afgevaardigden aan de wedstrijd deelnemen. Sterre neemt het uiteindelijk op tegen haar vriend Jelle en klasgenoot Floris. Floris komt uit een rijk gezin, zijn vader is directeur van de frisdrankfabriek. Hij komt zo aan flessen die veel druk kunnen weerstaan. Sterre wordt thuis bijgestaan door haar broertje Robin, die alle ei-astronauten voorziet van een gezichtje en haar buurman, die nachtwaker is. Ze oefenen wat af, de een na de andere waterraket sproeit de buurt nat. Iedere lancering probeert Sterre te leren van haar fouten. De strijd verloopt niet altijd eerlijk, er vindt sabotage plaats en Floris krijgt hulp, notabene van professor Pikulet. Toch lukt het Sterre (en Floris) om aan de echte wedstrijd deel te nemen. Tenminste als ze er op tijd weet te komen, nadat twee autobanden kapot zijn gestoken. Gelukkig schiet Roberto, de vader van Jelle, te hulp en blijkt de buurman geen onbekende in de ruimtevaart te zijn?!

raketHet verhaal van Sterre, met haar net gescheiden ouders, is uit het leven gegrepen en wordt aan ieder hoofdstuk opgeleukt met een krante-artikel of publicatie over de ruimte. Dit maakt het boek geschikt voor jongens & meisjes met een voorliefde voor techniek en/of ruimtevaart. Als kers op de taart staat er achterin het boek een werkbeschrijving van een heuse waterraket. Voor het geval je niet al van Sterre hebt geleerd hoe je er een moet maken.

‘De raketwedstrijd’ van Anaïd Haen & Django Mathijsen, De Vier Windstreken 2015 is o.a. hier te koop.

Boek 97/53 #boekperweek

/Lmcmr

2 thoughts on “‘De raketwedstrijd’ met weetjes over de ruimte(vaart) (10+)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.