reu1Op Aruba wordt al meer dan twintig jaar het Kinderboekenfestival gehouden. Het gaat daarbij vooral om leesbevordering in zowel Papiamento als in het Nederlands. In 2015 zal het festival worden geopend op 30 oktober en duren tot 7 november. Op scholen en in de Biblioteca Nacional vinden die week allerlei activiteiten plaats. Auteurs uit Nederland, Suriname, Curaçao, Sint-Maarten en Bonaire zijn de hele week aanwezig om de kinderen te vertellen over boeken en over lezen.

Ra ra ra, con por ta? Lesa pa bo sa!
Het thema van het Kinderboekenfestival sluit aan bij het motto van de Nederlandse Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’. Het thema draait om natuur, wetenschap en techniek. Kinderen gaan op onderzoek uit om te weten te komen hoe de wereld in elkaar zit. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij aan den lijve ondervinden, maar vooral door er boeken over te lezen. Ra ra ra, con por ta? Ra ra ra, hoe zit dat? Lesa pa bos sa! Lees om het te weten!

Kinderboekgeschenk voor Aruba
Ieder jaar wordt er speciaal voor de kinderen op Aruba een nieuw boek geschreven. Dit wordt een super speciaal boek dat op alle scholen wordt verspreid en klanten in de boekhandels krijgen het boek cadeau bij een besteding van 25 Florin. Dit jaar heeft Curt Fortin het boek geschreven voor de schoolkinderen van Aruba.

Een reu… reu… reuzenslang/Un co… co… colebra grande
Een verhaal over moed en vriendschap tussen drie wel heel uiteenlopende dieren: een leguaan, een uil en een slang. Daar gaat het aankomende kinderboekgeschenk genaamd ‘Een reu… reu … reuzenslang’ over. De auteur, Curt Fortin, verhuisde op zijn vijfde van Aruba naar Nederland: “Voor het boek dat ik voor de Kinderboekenweek heb geschreven ben ik vooral terug gegaan naar mijn kinderjaren toen ik nog op Aruba woonde. Ik was toen 5. Ik hield van de natuur. De vrijheid om buiten rond te rennen en de dieren om je heen te hebben. Dieren als de Yuwana, Blenchi en Trupiaal. Die komen dan ook in dit verhaal tot hun recht. Het is bijzonder verhaal over vriendschap en wat het betekent om je daarvoor in te zetten.” Curt is in Nederland bekend als acteur en presentator. Hij speelde onder andere een rol in de (soap)series Onderweg naar Morgen en Bon Bini Beach. En hij presenteerde het kinderprogramma Hoela Hoep. Samen met illustrator Nick van Leent maakte hij de jeugdroman Yakanuko (Uitgeverij Leopold, 2014).

De tekeningen komen van de hand van kinderboekenillustrator Mariella van de Beek. Zij is een veelgevraagd illustrator van kinderboeken. Voor Levendig Uitgever gaf zij Professor Poem en zijn dichtmasjien een gezicht.

De schrijver, de illustrator en de uitgever van het boek gaan dit jaar naar Aruba en bezoeken in één week een heleboel scholen op het eiland bezoeken om te vertellen over dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.