SAMSUNG CAMERA PICTURESIn deze handige hulpwaaier zijn in een handomdraai een hele reeks tips en strategieën bij de hand. Voorin wordt duidelijk weergeven hoe de hulpwaaier functioneert. Zo kom je er ook achter welke waaier-pagina’s handig zijn voor dat moment. Ook staat er een stukje in over dyslexie zelf, de oorzaken, hoe vaak het voorkomt, herkenningen en misvattingen.

Zelf ben ik redelijk bekend met en omringd door mensen met dyslexie en dyscalculie. De waaier is niet alleen voor meesters en juffen handig in gebruik, ook voor privé gebruik is het een fantastisch hulpmiddel. Niet alleen om je geheugen op te frissen maar tevens om nieuwe tips en adviezen in te winnen, immers is elke persoon anders. Als de juf of meester nog niet bekend is met de waaier dan kan het handig zijn om deze uit te lenen. Uit mijn ervaring had dit als voordeel dat er tijdens het tien-minuten gesprek op school een doelgerichte aanpak besproken kon worden. Waarbij niet alleen school maar ook thuis de juiste aandacht gegeven kan worden.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Door extra aandacht te geven aan o.a. Dyslexie kan een kind gemakkelijker door de schoolperioden heen gaan. Bovendien zal het er voor zorgen dat een kind betere diploma’s behaalt en daardoor een succesvolle carrière kan beginnen.

Buiten de dyslexie-waaier zijn er ook de hulpwaaiers voor DyscalculieAD(H)D in de klasautismehoogdbegaafdheidPositive Behavior Support en Het coachen van kinderen

Hulpwaaier Dyslexie

De hulpwaaier Dyslexie is ontworpen om leraren en andere professionals in het basis- en voortgezet onderwijs te voorzien van toegankelijke instrumenten om te werken met kinderen met dyslexie.

Om het gebruiksgemak te vergroten zijn de verschillende secties als volgt met kleuren aangegeven:

 • lichtblauw – Wat is dyslexie?
 • Blauw – Dyslexie op de basisschool
 • Groenblauw- Verwijzing naar de gezondheidszorg
 • Paars – Dyslexie op de basisschool na de diagnose
 • Lichtpaars – Dyslexie hulpmiddelen
 • Lichtroze – Dyslexie op het voortgezet onderwijs
 • Roze – Dyslexie voor thuis
 • Lichtbruin – Dyslexie en…
 • Grijsbruin – Bronnen en aanbeveligingen
 • Donkerbruin – literatuurverwijzing
 • Donkerpaars – verklarende woordenlijsthulpwaaier-dyslexie_site

De Hulpwaaier Dyslexie kan worden gebruikt als aanvulling op allerhande benaderingen die tegemoetkomen aan de individuele behoefte van kinderen met dyslexie. Het is geen volledige lijst van stratiegien en bronnen, maar biedt een breed scala aan beproefde interventies. Om de leesbaarheid te vergroten gebruiken we voor het aanduiden van personen ‘hij’ waar je natuurlijk ook ‘zij’ kunt lezen. De verklaring van de woorden die in de tekst met een asterisk (*) zijn aangeduid, zijn te vinden in de verklarende woordenlijst. We hopen dat dit instrument helpt bij het bieden van een zo goed mogelijke ondersteuning.
Ieder kind met dyslexie is uniek, het is daarom belangrijk om een goede samenwerking aan te gaan met de ouders, begeleiders en het kind zelf om zo als een team aan de slag te gaan! Marjolein Naaktgeboren en Sonja Prins

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.