Faya Lourens kennen jullie waarschijnlijk allemaal wel van Goede tijden Slechte tijden, haar modellenwerk, DJ-werkzaamheden, of van de Killerbody boeken, waarin ze sporters kennis laten maken met een gezonde leef- sport en eetstijl . Wat veel mensen wellicht niet weten, is dat Faya op jonge leeftijd al moeder werd van haar dochter Irem. Hieruit werd de gedachte geboren om een boek over seksuele voorlichting te gaan schrijven, omdat zij dit zelf op dat moment eigenlijk niet kon vinden. Om hier niet nogmaals tegenaan te lopen, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken en ervoor te zorgen dat er een boek zou komen, waar haar zoon Shai (en vele andere pubers) wél wat aan hebben. Er staat allerlei feitelijkheden in die ze niet zelf heeft bedacht, maar heeft herschreven en verpakt in een Faya jasje. Samen met illustrator Selwyn Senatori heeft bracht ze Sex Safe uit, waar wij natuurlijk graag onze neus in hebben gestoken, zodat we onze mening met jullie kunnen delen.

Kinderen zijn vroeg-wijs tegenwoordig

Ergens tussen het tiende en zestiende levensjaar begint de puberteit. Puberen, op je tiende? hoor ik je denken…Ja zeker, tegenwoordig zijn kinderen vaak een stuk wijzer dan dat ‘wij’ dat vroeger waren. Ik speelde op mijn tiende nog met barbies en draaide alle Disney films grijs….onze oudste van bijna 11 stelt al vragen waar we soms eventjes het antwoord niet op weten.

Het gedrag van het kind gaat veranderen (iets met een eigen mening en vooral geloven dat je ouders het altijd maar mis hebben), er ontstaat haargroei en verschillende lichaamsdelen kunnen ook ineens gaan groeien. Best lastig om dit allemaal ‘gewoon te accepteren’, er gebeurt iets met je en je wilt (zeker als je een puber bent) gewoon alles weten.

Duizend vragen

Waarom verandert er zoveel aan je lichaam en psyche? Die duizend vragen die je hebt, aan wie kun je die eigenlijk stellen? Sommige dingen zijn zo gênant dat je er niet zomaar eventjes over begint met je ouders. En wellicht voelt een bepaalde vraag ook te ‘dom’ om te stellen aan een oudere broer/zus of een goede vriend/vriendin. Gelukkig is er nu een eigentijds boek waar ‘de jeugd’ goed mee uit de voeten kan. Er is zelfs een apart hoofdstuk voor ouders….

Sex Safe

In het boek Sex Safe wordt antwoord gegeven op alle vragen die je hebt. Kun je bijvoorbeeld zwanger worden als je maar één keer met iemand naar bed gaat? Hoe zit het met SOA’s? Ben je meteen homoseksueel als je op jongens valt…of kun je ook op beide geslachten vallen? Wat is sperma en wanneer komt dit eruit? Hoe zit het met menstruatie? Wat is een abortus? En wat moet je eigenlijk doen als er sprake is van seksueel misbruik? Uiteraard wordt er nog veel meer uitgelicht in dit boek en met de illustraties van Selwyn Senatori erbij, wordt het allemaal nog een stuk interessanter.

Korte hoofdstukken

Het boek heeft korte hoofdstukken, zodat het voor een ieder goed te lezen is en ook zal blijven hangen. Ik vind het overigens echt een boek wat je als ouder ook eens door zou moeten bladeren. Niet zozeer om ‘er wat van op te steken’ maar wel om eens te zien hoe er tegenwoordig tegen zaken als dit wordt aangekeken. Het is geen taboe…het is iets wat ‘erbij hoort’ en waar ieder kind op een gegeven moment vragen over heeft.

Samenwerking met verschillende partijen

Faya heeft tijdens het schrijven van het boek hulp gekregen van verschillende specialisten, waaronder een psycholoog, seksuoloog en een kinder- en jongerencoach.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar. Meer informatie over het boek vind je hier.

38 gedachten over “Recensie: Sex Safe – Faya Lourens & Selwyn Senatori

 1. Wat mij aanspreekt is de openheid en dat het echt gericht is op jonge(re)e kinderen. Pre puber in huis, die bijna 11 is, dus boek komt als geroepen!

 2. Die 2 van mij vind ik nog net iets te klein, maar volgens jaar kan ik het wel met de oudste van bespreken. Kan dit handig boekje maar vast in huis hebben

 3. mijn dochter wordt bijna 9 en hoort op het schoolplein al dingen waarvan ik hoopte dat het nog even zou duren… als ze met vragen komt, beantwoord ik ze uiteraard maar zo’n boek zou zeker daarom wel van pas komen.

 4. Wat een supergoed boek. Hulde aan Faya. Wil het boek heel graag voor mijn kinderen. Mooie aanvulling op de voorlichting die we ze al gegeven hebben.

 5. Wat mij zo aanspreekt: dat een toch ”moeilijk/wat ongemakkelijk” onderwerp duidelijk, begrijpelijk en op een leuke manier wordt overbracht!!

 6. Leuke insteek zo met al die korte vragen zoals wat is sperma en zo, ik zou zo meteen geen antwoord weten eerlijk gezegd. Ik denk dat het net die simpele dingen zijn die het zo interessant maken, de illustraties lijken me op het eerste zicht ook heel mooi te zijn. Ik ben benieuwd en doe graag mee

 7. Eindelijk op een hippe en jonge manier uitleg over gevoelens, veranderingen en vragen over rare gedachtes en sex, samen deze wereld verkennen met mijn twee dochters en ze goed voorbereiden

 8. Erg goed voor de kinderen, om dit zelf te ontdekken via dit boek, doe erg graag mee voor de kinderen 🤗🤗 Groetjes Anneliese

 9. Dit goede boek geef ik aan mijn dochter, kan ze vast goed gebruiken voor haar drie kinderen.
  Ik volg op Bloglovin en doe graag mee.

 10. Mijn dochters mogen heel veel weten en vragen , maar soms weet je als ouder even niet het goed antwoord (op kinderniveau). Daarom lijkt dit me een top boek!

 11. Een aantrekkelijk boek over een serieus onderwerp (volgens mij ook een beetje grappig als ik de plaatjes zie) Dat het ook over zelfzorg, zelfliefde en zelfkennis spreekt mij erg aan naast het onderwerp social media. Ze kunnen het zelf lezen en ontdekken maar het lijkt me ook een heel handig middel om er samen over te praten. Ik had deze week een confronterend gesprek met een 17 jarige en hoop dat mijn zoon wijzer zijn sexuele ontdekkingen tegemoet gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.