De eerste poepluier, doorkomende tandjes en de eerste ouderlijke ruzie. Af en toe zit je als kersverse vader met je handen in het haar. Wat gebeurt er allemaal met de baby en niet te vergeten met je vrouw en jullie relatie? ‘Vaders Eerste Jaar’ neemt nieuwe vaders de 52 eerste weken mee en geeft week na week handige, grappige en wetenschappelijke informatie en tips over de ontwikkeling van de baby, de moeder en verschillende zaken waar je als vader tegenaan loopt. Het boek verschijnt 25 september bij Uitgeverij Snor.

De ontwikkeling
Het boek is onderverdeeld in de eerste 52 weken na de geboorte, waarbij auteur Gerard Janssen iedere week uitlegt hoe de baby zich ontwikkelt. Hoewel een vader geen borstvoeding kan geven blijkt hij al vanaf het eerste begin een doorslaggevende rol spelen bij de ontwikkeling van een baby. De ontwikkeling in het eerste jaar gaat stormachtig, en Vaders Eerste jaar is bedoeld als aanmoediging om daar zo veel mogelijk deel van uit te maken, en op de voet te volgen hoe een baby, de taal, de zwaartekracht, de geuren, de kleuren en de geluiden ontdekt.

Kleerscheuren
Het boek biedt vaders een steuntje in de rug met humoristische oneliners en praktische tips, bijvoorbeeld om het thuis gezellig te houden ondanks het slaapgebrek. Oude wijsheden worden gecombineerd met de laatste wetenschappelijke resultaten. Auteur Gerard Janssen probeert met dit boek de prille vader door het mijnenveld te loodsen. “Zonder kleerscheuren zul je er niet vanaf komen, maar hopelijk wel als echte man, met een liefhebbende vrouw en een baby die jou als zijn favoriete speelgoed beschouwt.”

Dat het goed is dat vaders zich ook het eerste jaar intensief met de ‘opvoeding’ van de baby bezighouden, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Zo hebben baby’s van wie de vader zich met de verzorging bemoeit en met hen speelt, na een aantal jaar een hoger IQ en zijn ze als peuters betere probleemoplossers dan de peuters met wie de vader zich niet bemoeide.

Om vaders zich meer te kunnen laten bemoeien met hun baby’s zou het goed zijn als vaders meer verlof krijgen dan de twee dagen waar de vader volgens de Nederlandse wet recht op heeft. Ondernemer Nina Pierson riep onlangs op tot een maand betaald vaderschapsverlof, het blad Ouders van Nu bood een petitie aan voor langer vaderschapsverlof aan de Tweede Kamer en ING geeft als eerste grote Nederlandse onderneming werknemers die vader worden vanaf 1 januari 2018 een maand vaderschapsverlof.

Vaders eerste jaar is de opvolger van het eerder verschenen Zwangerschapsboek voor mannen waarvan inmiddels meer dan 30.000 exemplaren zijn verkocht. Het boek is vertaald in het Duits, Frans, Engels en Chinees. Beide boeken zijn geïllustreerd door het Utrechtse illustratie- animatietrio Job, Joris en Marieke.

[bol_product_links block_id=”bol_59c14b81c3f80_selected-products” products=”1001004006434796″ name=”zwanger” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Over de makers
Auteur Gerard Janssen schrijft als freelance journalist o.a. voor Vrij Nederland, Uitgeverij Snor, Nieuw Amsterdam en de Volkskrant. Voor Snor schreef hij meerdere titels zoals de bestsellers Zwangerschapsboek voor mannen, Zoons en Dochters. Verschillende titels zijn vertaald in het Frans, Engels, Duits en Chinees.
De Utrechtse animatiestudio Job, Joris en Marieke deed de vormgeving van het boek en maakte de illustraties. Hun animatiefilm ‘A Single Life’ werd in 2015 genomineerd voor een Oscar in de categorie Best Geanimeerde Korte Film.

Titelinformatie
Titel: Vaders eerste jaar
Auteur: Gerard Janssen
Illustraties: Job, Joris en Marieke
Formaat: 150 x 180 mm
Bindwijze: softcover met flappen
Aantal pagina’s: 112
Prijs: €14,99
ISBN: 978-94-6314-030-0
Verschijnt: 25 september 2017

[bol_product_links block_id=”bol_59c14ae38373b_selected-products” products=”9200000073880064″ name=”vader” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.