Door Maike. Amanda vroeg me om leuke tips voor boeken die kinderen zelf kunnen lezen. Ik ben leerkracht en zie daarom goed in de klas welke boeken aanslaan. Zelf heb ik twee kinderen van vier en acht jaar en de oudste leest natuurlijk ook zelf. 

Boekentips voor kinderen die net zelf lezen

Kinderen starten in groep 3 met leren lezen. Het is altijd belangrijk dat kinderen leeskilometers maken, maar zeker in groep. Want door te lezen, worden kinderen ook steeds beter in lezen en vinden ze het vanzelf ook leuker. De keuze voor boeken wordt groter en ze leren ontdekken wat ze zelf eigenlijk leuke boeken vinden. 

De kinderen die net lezen beginnen met AVI start, dit zijn nog erg simpele boekjes, maar goed om het lezen onder de knie te krijgen. Wist je dat er zelfs zo’n boek over Dolfje Weerwolfje bestaat? 

Groot succes bij kinderen! Dolfje is een weerwolfje en lust graag kippen, in dit boek gaat hij op zoek naar een kip om op te eten. 

In het midden van het jaar lezen de kinderen op M niveau, dat geldt voor alle leerjaren en is in groep 3 dus M3. Hier vallen Agent en Boef altijd erg in de smaak. Boef zit in de gevangenis bij agent, maar ze gaan er samen veel op uit om avonturen te beleven. Natuurlijk aan agent de taak om boef weer op te sluiten, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. 

Bij E3 is Blitz! heel populair, over een ruimtemannetje dat op een verre planeet woont. 

Vanaf groep 4 en verder

In groep 4 gaat het weer verder met de AVI-niveau: M4 en E4. De kinderen kunnen dan al aardig wat aan qua leeswerk en hebben dus steeds meer keuze uit verschillende boeken. Hier beginnen ook de avonturen van Foeksia de miniheksFoeksia ziet een bus vol kinderen in haar bos, wat moeten die daar?

Hier thuis zijn de boeken van De piraten van hiernaast heel gewild. Ook de film is al meerdere keren bekeken en staat op Netflix, leuk om na het boek lezen te kijken!

Vind je kind het niet zo leuk om te lezen, maar leest het wel graag de Donald Duck? Helemaal prima! Hoe meer het leest, hoe beter hij of zij wordt. Je kunt ze wel verleiden een stapje verder te gaan, met een Graphic Novel, zoals Dogman, hier thuis worden die verslonden. 

Wil je nog een stapje verder en houd je kind van humor? Bekijk dan eens de boeken van Jozua Douglas, ook leuk om voor te lezen! De serie van Costa Banana is populair en kom ik in veel klassen tegen. 

Als je kind AVI uit is, dus eind groep 7 heeft behaald, dan kan het zelf de boeken van Roald Dahl lezen. Die zijn tijdloos, ik lees ze zelf ook nog regelmatig en lees ze heel graag voor. Matilda is mijn lievelingsboek ☺. 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.