Tijdens een zoektocht naar een cadeautje op de site van Uitgeverij Kluitman kwam ik de Kidspower serie van Irene Heim tegen. Zij is integratief kindertherapeute en schrijft powerverhalen die ze in haar power1werk gebruikt om kinderen inzicht te geven in hun eigen mogelijkheden en ze zelfvertrouwen te geven. De verhalen in de serie Kidspower zijn voor iedereen die kinderen die even uit balans zijn weer op weg willen helpen. Uitgeverij Kluitman stuurde me ‘Bang voor fouten’ en ‘Twee huizen’ om te recenseren.

De boekjes vertellen drie verhaaltjes die in zich een onderdeel van het thema verbloemen. Aan het eind van ieder verhaaltje staan wat ‘vragen voor jezelf’ en het boekje sluit af met ‘Tips voor kinderen’. Het is de bedoeling dat het kind samen met zijn ouder, leerkracht of therapeut de verhalen leest en de ‘Vragen voor Jezelf’ samen beantwoord en de ‘Tips voor kinderen’ bespreekt. De serie bestaat uit acht titels die kunnen spelen in het leven van een kind:

– ‘Ik verveel me’, helpt je kind bij verveling;

– ‘Word je nog beter?’, help je kind bij het omgaan met een zieke ouder;

– ‘Druk in mijn hoofd’, help je kind zich te concentreren;

– ‘Allemaal snoep’, help je kind gezond te eten en meer te bewegen;

– ‘Bang voor fouten’, help je kind om te gaan met fouten;

– ‘Ik ben boos’, help je kind om te gaan met fouten;

– ‘Twee huizen’, help je kind om te gaan met echtscheiding.

– ‘Pesten’, help je kind om te gaan met pesten.

power2Ik heb beide boekjes gelezen, de verhalen lezen makkelijk weg en de illustraties maken er een aansprekend geheel van. Ik ben geen therapeut en heb geen kinderen bij wie een van deze thema’s speelt, maar ik kan me voorstellen dat een Kidspower boekje een kind op de goede weg kan helpen. Alleen al door de aandacht van het samen lezen en het onderkennen van er-is-een-probleem. Toch nog even een tipje van de sluier: ‘Bang voor fouten’ vertelt een verhaal van Elvis, een succesvol renpaard. Op het hoogtepunt van zijn carriere, wanneer de druk om hem heen toeneemt wordt Elvis bang om te gaan koersen, hij krijgt pijn in zijn buik. Zijn verzorger verwend hem met hooi, water en een wortel, maar Elvis heeft geen trek. Heppie, het konijn, komt langs, ziet de wortel en vraagt hoe het met Elvis gaat. In het gesprek dat volgt vraagt Heppie of Elvis ooit wel eens heeft gehoord van de Power-adem? Die kan je gebruiken als je je bang voelt. Je ademt heel diep in als je je naar voelt en je denkt alleen maar aan fijne dingen. En deze gedachten geven je een fijn  gevoel. Je houd je adem even vast en daarna adem je alle nare gedachten weer uit. Dan voel je je een stuk rustiger. Wat tips uit ‘Twee huizen’ gaan over het omgaan met je boosheid. Het kan fijn zijn om hard in een kussen te slaan of hard te rennen als je boos bent. Als je eens geen zin hebt om te praten dan kan je afleiding zoeken door een tekening te maken of naar muziek te luisteren.

Na het recenseren van een boek probeer ik er altijd een juiste bestemming voor te vinden. Deze boekjes neem ik vanmiddag mee naar onze basisschool, voor onze Intern begeleidster, misschien weet zij wat kinderen die nog wat Kidspower kunnen gebruiken.  De power-adem ga ik thuis inzetten, want we mogen binnenkort gaan afzwemmen voor A!  Alle Kidspower titels zijn te vinden via deze link en ze kosten 12,50 euro per deel. PUUR is een imprint van Uitgeverij Kluitman Alkmaar BV.

/Lmcmr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.