Het boek Otis is onderdeel van de serie Leeslicht.nl van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Leeslicht maakt van bestaande boeken een versie die met eenvoudiger taalgebruik is herschreven. Ook belangrijk voor jongeren, want 25% van de jongeren in Nederland is functioneel analfabeet. En het gros van de 15-jarigen leest nooit een boek.

Met aantrekkelijke boeken, op hun eigen leesniveau en interessegebied probeert Leeslicht daar verandering in te brengen. Zodat ze voor het eerst van hun leven een boek kunnen uitlezen!

Otis

Hij is 17 jaar, half-Antilliaans, woont bij zijn knettergekke moeder in een flat met 1200 mensen en 90 nationaliteiten en weet niet wie zijn vader is. Belangrijkste levensles: je moet het allemaal alleen opknappen. Maar dan vindt hij Nuru, een klein meisje dat is achtergelaten door haar ouders. Wat moet hij doen? Wegkijken? Weglopen? Of doet hij iets wat voor hemzelf nog nooit iemand heeft gedaan: blijven?
Martijn Niemeijer publiceerde deze roman in 2017, de tweede druk kwam in 2019, en de hertaling van Jet Doedel in Leeslicht verscheen zojuist.

De kacht van lezen

Lezen is goed voor de ontwikkeling van je empathisch vermogen en voor je kennis van de maatschappij. Wie niet goed leest, heeft minder kansen op de arbeidsmarkt. Dat jongeren steeds vaker kampen met hoge schulden heeft ook met hun lage taalvaardigheid te maken. Lezen vergroot de taalvaardigheid en woordenschat enorm! Wie mee wil doen in onze maatschappij moet kunnen lezen.

Lezers

Elma, een Bosnisch meisje van 15 met een taalachterstand leest Otis in één adem uit. “Ik kon niet stoppen met lezen. Het is het eerste boek dat ik heb uitgelezen.”

Klaas, 23 jaar, moet van zijn moeder lezen. Als hij in Otis begint wordt hij gegrepen door de hoofdpersoon: “Dat die Otis gewoon een peuter gaat meenemen, en wat hij met zijn moeder doet…”

Ludmilla, een uit Suriname afkomstige vrouw van 42 jaar zegt over Otis: “Ik heb net met mijn zus gebeld. We hebben gegild! Hoe weet die schrijver dat? Zij gaat het ook lezen: dit gaat over onze flat!”

Meer informatie vind je hier.

Titel: Otis
Auteur: Martijn Niemeijer
Hertaler: Jet Doedel
ISBN: 978-90-8696-512-0
Prijs: € 14,50

Het aanbod van Eenvoudig Communiceren kun je bekijken op www.eenvoudigcommuniceren.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.