Er zijn van die dingen die langer worden gebruikt dan eigenlijk zou moeten. Het eerste waar ik nu aan denk is de ‘zure lap’, oftewel het vaatdoekje wat op het aanrecht ligt. Ik probeer hem echt iedere twee dagen te verwisselen, maar het komt toch vaak voor dat het niet lukt. Het is niet zo dat ons doekje er weken ligt hoor…dat sowieso niet, maar soms toch net iets te lang. En dan het schuursponsje in het gootsteenkastje….die gebruiken we niet vaak, maar we hebben hem dus al wel heel erg lang. En vergeet ook zeker de hand- en theedoeken niet. Zo zijn er nog meer dingen die we allemaal weleens wat vaker zouden kunnen (moeten) vervangen.

Afwasborstel

Okay, de gemiddelde mens heeft een vaatwasser in huis, maar toch zijn er soms dingen die je beter met de hand kunt afwassen. Een goede (en schone) afwasborstel is dan wel een must. Het is tijd voor een nieuwe als de haartjes van je borstel naar buiten gaan staan in ieder geval.

Badmat

Ook zo eentje die wellicht al jaren op de vloer van de badkamer ligt. Hoe vaak je hem ook uitklopt en wast, ook een badmat heeft helaas niet het eeuwige leven. Zorg in ieder geval dat je een reserve hebt, voor als er een exemplaar is de wasmachine zit.

BH

Het hangt er natuurlijk vanaf hoe je je bh wast – met op de hand wassen gaat hij langer mee dan in de wasmachine – en hoe zuinig je er verder mee omspringt,maar je zou eigenlijk iedere 6 tot 8 maanden een nieuwe moeten kopen. Je kunt een bh best een keertje 2x dragen, maar daarna moet deze toch echt eventjes door een lekker sopje. Nog beter is het, om iedere dag een schone aan te trekken!

Flessen

Flessen voor de baby kun je het beste iedere 2 á 3 maanden vervangen en de spenen iedere 6 weken. Niet alleen vanwege hygiëne, maar ook zeker vanwege de veiligheid.

Haarborstel

Op een vuile haarborstel zit veel vettigheid en als je daar steeds je haar mee borstelt, dan blijft dit achter in je haar. Oogt je haar na het borstelen nog steeds vettig, dan komt dat waarschijnlijk door je borstel en kun je beter een nieuwe kopen. Als je je borstel ontdoet van het haar en er komt allerlei viezigheid en stof mee, dan weet je ook zeker dat hij aan vervanging toe is.

Hoeslakens

Ervan uitgaande dat iedereen zijn/haar bed minimaal 1x per week verschoond, zien je hoeslakens de binnenkant van de wasmachine dus ook met grote regelmaat. Ook deze verslijten dus na verloop van tijd, evenals bijvoorbeeld je dekbedovertrek, dekbed en kussensloop. Vervang alles dus regelmatig en was het op minimaal 60 graden. Prop ook zeker niet alles tegelijk in de wasmachine…daar wordt het niet schoner van.

Hoofdkussen

Een goed veren kussen moet ongeveer vijf tot zes jaar mee kunnen gaan en een latex of een donzen kussen meestal vier tot vijf jaar. Een synthetisch kussen gaat twee tot vier jaar mee en een kussen gevuld met kapok ongeveer anderhalf jaar. Houd er rekening mee dat een kussen kan verkleuren na verloop van tijd. Wij gebruiken altijd een waterdichte kussenhoes en daaromheen nog een kussensloop, zodat het allemaal wat netter blijft.

Mascara

Elke 3 maanden je mascara vervangen is zéker aan te raden. Bij het gebruik van producten zoals mascara komen er op een gegeven moment bacteriën in. De kans wordt dan groter dat je bijvoorbeeld een oogontsteking oid krijgt.

Scheermesjes

Je moet je een mesje gemiddeld na 5 tot 7 keer scheren vervangen. Je kunt er soms wel wat langer mee doen, maar dan moet je sowieso je scheermesje goed schoon- en droogmaken na gebruik. Met een bot of zelfs roestig mesje, kun je sneller bacteriën verspreiden. Die kunnen weer zorgen voor rode bultjes na het scheren, wat niemand natuurlijk leuk vindt.

Sloffen

In je sloffen kunnen schimmels perfect leven, dus als je voortdurend hetzelfde paar maandenlang gebruikt, is het aanbevolen ze regelmatig te wassen. Kan dit niet, vervang ze dan sowieso na 6 maanden!

Speentjes

Europese richtlijnen stellen dat een fopspeen na zes weken vervangen moet worden. Ter controle, trek je iedere dag dat je de speen geeft, even hard aan het zuiggedeelte. Is deze beschadigd? Vervang de speen dan direct! Loop zeker geen risico!

Tandenborstel

Veel tandartsen bevelen aan om je tandenborstel ongeveer om de drie maanden te vervangen. Doe dit eerder als de borstel versleten is de haren naar buiten zijn gaan staan.

Toiletborstel

Toiletborstels zijn er om schoon te maken en dat werkt dus niet als ze vies zijn. Worden de haren geel of oranje van kleur en zachter van structuur? Dan is de borstel hoognodig aan vervanging toe! Desinfecteer de borstel het liefst na elk gebruik, dit is hygiënischer en zo gaat hij ook langer mee. Houd de borstel na gebruik in het water en spoel het toilet 2 keer door. Nadat je dit hebt gedaan, leg je de borstel in een emmer gevuld met bleek en water en spoel je de borstel na 20 minuten nog een keer af. Ook nu moet je de borstel nog steeds regelmatig (wij kopen iedere 2 á 3 maanden een goedkope bij de Action) vervangen, maar er zullen zich minder bacteriën op nestelen.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.