maanmanBegin oktober 2015 win ik bij Brainbooks Uitgeverij de Brouwerij een gesigneerd exemplaar van ‘Maanman’ met bijpassende boekenlegger. Als facebook­volger mag je tussen vier te winnen titels kiezen en ‘Maanman’ is één van de romans. Gesteld wordt dat dit boek ook door tienplussers gelezen kan worden, omdat de hoofdpersonage een tienjarig meisje is. Een peerboek, dat wil ik natuurlijk met eigen ogen lezen. Omdat het geen aangevraagd boek betreft, komt deze roman van Kieke Plooij onderop het stapeltje leesboeken te liggen. In de kerstvakantie besluit ik dat het hoogtijd wordt om mijn stapeltje weg te lezen en recenseren voordat ik nieuwe aanvragen doe. Eindelijk komt er tijd en ruimte voor ‘Maanman’.

Margo, Gootje, is tien jaar oud en woont met haar ouders en poes Cleo in een huis. Ze gaat naar school, maar daar komt de lezer niet veel over te weten. Het gaat vooral over de vader van Margot. Wat een leuke, gekke dingen hij allemaal doet met zijn dochter. Er passeren heel wat fantasieverhalen de revue. Het lijkt bijna idyllisch. Iedere avond na bedtijd roffelt hij op de deurpost soms luidruchtig, soms beheerst. Papa August heeft een atelier waar hij schildert en zich terug trekt. Het is daar koud en er liggen allerhande verzamelde voorwerpen, zelfs een schedel. Ook houdt hij daar een vogeltje. Gootje gaat er graag heen en probeert haar vader niet te storen, als hij al bereikbaar is. Ze kijkt graag naar hem. Gaandeweg komen er meer mensen, vooral familieleden, zich bemoeien met haar thuissituatie. Zo is daar oom Alfons, die Margo zelfs tijdelijk in huis neemt en Groma en Gropa, waar ze in de schoolvakanties regelmatig gaat logeren. Margo vangt steeds meer gesprekken tussen volwassenen op en probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Haar beste vriendin Veerle is een meester in afluisteren. Ook bij Veerle komt Margot steeds vaker, ze voelt zich daar wel thuis. De moeder van Margot is druk met werk en papa. Ze rijden van en naar huisarts en kliniek. Tot de grote uitbarsting, één die iedereen aan zag komen. daarna wordt het rustig, te rustig in huis. Papa is weg, komt hij nog wel terug? En waar zijn de drie maanmannetjes die hen zouden beschermen tegen het Boze Oog?

Een pittig boek waarin het verhaal zich tussen de regels afspeelt. Waar een ieder, die in zijn omgeving te maken heeft gehad met een psychisch ziek persoon, zich in kan herkennen. Het zal niet alle tieners aanspreken, maar zo is het boek ook niet bedoeld. Niet alle eindjes worden aan elkaar geknoopt. Er blijft nog iets te dromen over en wat hoop op een goede afloop. En de vraag hoe oma nu echt aan haar einde is gekomen blijft spoken. Misschien moet ik over een tijdje het boek nog eens lezen.

Dank je wel Brainbooks.nl en Kieke Plooij voor het uitschrijven van deze wedstrijd en het mede mogelijk maken van deze leeservaring.

‘Maanman’ van Kieke Plooij, De Brouwerij | Brainbooks 2015, is o.a. hier te koop . Neem daar ook een kijkje voor de indrukwekkende boektrailer.

Boek 12/2016

/Lmcmr

(Visited 113 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.