opaomaWanneer oma’s niet al duizenden jaren voor hun kleinkinderen hadden gezorgd, zou je nu dit boekje niet kunnen zitten lezen. Dat is de les uit het Handboek voor Opa’s en Oma’s dat op 10 november verschijnt. In dit rijk geïllustreerde boek van Gerard Janssen vind je naast dit soort antropologische inzichten ook humoristische oneliners en praktische tips om met kleinkinderen om te gaan.

De antropologische passages lezen als een ode aan het grootouderschap. Zouden met name de oma’s meer dan twintigduizend jaar geleden niet intensief geholpen hebben bij het grootbrengen van de kleinkinderen dan zou de mensheid nog steeds alleen in het tropisch oerwoud bestaan, als naakte aap naast de andere apen. Dankzij de inzet van deze grootouders heeft de naakte aap zich over de hele wereld kunnen verspreiden en is er cultuur en kunst ontstaan.

Welke oma en opa zal zich niet gevleid voelen met dit compliment?  Het helpen van hun kinderen met de opvoeding van de kleinkinderen is geen streep door de rekening van het Zwitserlevengevoel, maar past in een nobele traditie die grootouders telkens weer opnieuw met veel plezier in ere houden.

Omgaan met schoondochter
Onder de vele praktische tips in dit handboek zullen oma’s en opa’s ongetwijfeld veel herkennen van wat ze al wisten, maar de manier waarop hen dat wordt verteld, zit vol humor en is nergens irritant. “Tegenwoordig zijn de luiers beter. […] Moderne luiers zijn zo aerodynamisch, dat dunne poep overal uit loopt”. Ook grootouders blijven eeuwigdurend leren. “Je oude opvoedboeken geven waarschijnlijk goede tips, maar waarschijnlijk passen ze niet meer bij deze tijd.” Dat is zoveel prettiger om uit een boek te lezen dan hardop gezegd te krijgen. En dat geldt al helemaal voor het onderwerp ‘Omgaan met schoondochter’: “De meeste schoondochters willen de baas zijn in hun eigen huis.”

Maar ook de opa’s en oma’s zelf hebben alle redenen om dit boek te waarderen. Vanwege wijze lessen voor de vaders en moeders: “Mensenkinderen grootbrengen is zwaar. Hoe meer hulp ouders daar bij krijgen – hoe meer opvoeders een kind heeft – hoe beter het is. Oma’s en opa’s kunnen daar een grote rol bij spelen.”

De makers
Gerard Janssen is freelance journalist en schrijft voornamelijk voor Vrij Nederland, Uitgeverij Snor en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Verschillende handboeken die hij eerder voor Snor schreef zijn in het Frans, Duits en Engels vertaald. Het boek is vormgegeven door en heeft illustraties van Maartje Kuiper.

Titel: Handboek voor opa’s en oma’s
Auteur: Gerard Janssen
Illustraties en vormgeving: Maartje Kuiper
ISBN: 9789-94-6314-005-8
Aantal pagina’s: 112
Formaat: 170 x 240 mm
Uitvoering: softcover
Prijs: € 14,95
Verschijnt: 10 november 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.