Nico de Braeckeleer heeft een nieuwe meisjesserie geschreven en van Uitgeverij Bakermat mag ik deel 1 & 2 lezen. Fleur, Amelié en Hanne zijn GirlFriends Forever (GFF) en beleven samen echte meisjesavonturen. Wat er ook gebeurd, vriendschap overleeft alles.

hart1Dansvriendinnen­ Fleur mag van haar ouders een kitten uitzoeken en ze noemt het poesje Snoesje. Hanne schrijft de drie vriendinnen ongevraagd in voor ‘Danskoorts’, een danswedstrijd voor deelnemers van 10­15 jaar en dat terwijl Fleur plankenkoorts heeft. Dat kon Hanne niet weten, want Fleur skipt het jaarlijkse optreden van dansles al jaren met een smoes. Er komen meer geheimen op tafel en in ruil voor een tegenprestatie doen de meisjes toch mee. Hanne zal slang Bolleke van Amelié om haar nek dragen. Wanneer niet alle vriendinnen het tot de dansfinale schoppen komt de vriendschap onder druk te staan. Als dan ook nog eens de jongen waar Hanne verkikkerd op is, zijn oogje op Fleur laat vallen, zal blijken of ze echt GFF’s zijn.

Boek 10/2016

hart2Een hart voor dieren­ Inmiddels weet Fleur dat Mats eigenlijk op haar is, ze durft geen antwoord te geven op zijn briefje omdat ze bang is Hanne te kwetsen. Fleur vindt in het bos een konijntje en brengt het samen met Amelié naar het dierenopvangcentrum ‘De Tortelduifjes’. Het konijntje is waarschijnlijk achter gelaten door zijn baasje en wordt die middag nog onderzocht door de dierenarts. De vriendinnen besluiten vaker op bezoek komen en gaan ook helpen in het centrum. Plots verschijnt Mats ten tonele, hij blijkt al vrijwilliger te zijn. Kunnen we nu letterlijk over ‘Tortelduifjes’ gaan lezen?

Boek 11/2016

Al zijn de boekjes los te lezen, het is veel leuker op volgorde, want een deel van de verhaallijnen lopen chronologisch door. De drie vriendinnen zijn erg verschillend, de kans is groot dat de lezer zich met één van hen kan identificeren. Hetgeen de meisjes meemaken is erg herkenbaar. Het is niet alleen zwijmelen, er is ook ruimte dierenleed, spanningen binnen vriendschap, geheimen en wat kinderen van deze leeftijd nog meer kan raken. Voorin het boek is heel handig per meisje een vriendenboekjespagina ingevuld. Ook zeer geschikt voor meisjes van 8 of 9 jaar oud die goed kunnen lezen en stoere meiden die slangen houden. De onderwerpen zullen ook deze meisjes aanspreken.

‘Hartsvriendinnen 1­ Dansvriendinnen’ en ‘Hartsvriendinnen 2­ Een hart voor dieren’ van Nico de Braeckeleer met cover en illustraties van Kristel van Steenbergen, Uitgeverij Bakermat 2015/ 2016 zijn o.a. hier te koop.

‘Hartsvriendinnen 3­ Mijn eerste kus’ zal in maart 2016 verschijnen.

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.