nijntje gaat logeren! In deze klassieker van Dick Bruna staan, naast de herkenbare illustraties en tekst op rijm, ook gebarentekeningen afgebeeld. Deze helpen voorlezers bij het maken van gebaren, zodat kinderen die hier baat bij hebben het verhaal beter kunnen begrijpen. nijntje gaat logeren, met gebaren is het eerste prentenboek met een bekend personage dat in deze vorm verschijnt. Vanaf nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via het Nederlands Gebarencentrum.

Voorlezen met gebaren

Van 26 januari t/m 5 februari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Om voorlezen toegankelijker te maken voor nog meer mensen, heeft Mercis Publishing het boek nijntje gaat logeren, met gebaren uitgegeven. Dit kartonboek bevat, net als het originele klassieke boekje, illustraties op de rechterpagina en vier regels tekst op de linkerpagina. Boven de tekst zijn tekeningen van gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal toegevoegd, die corresponderen met specifieke woorden of woordgroepen. Zo kan de voorlezer de tekst van het verhaal gemakkelijker visueel maken. Deze manier van communiceren is een vorm van Nederlands met Gebaren (NmG). NmG wordt vooral gebruikt door slechthorenden en doven, maar bijvoorbeeld ook ter ondersteuning van de taalontwikkeling van kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) of een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Meer informatie over NmG is te vinden op de website van het Nederlands Gebarencentrum.

Hoe het begon

De ontwikkeling van het boek is in gang gezet door Wyndham Mok en Saskia Boonzajer Flaes. “Onze zoon Daniel (5 jaar) heeft een taalachterstand,” vertelt Saskia. “Gebaren helpen ons om beter met elkaar te kunnen communiceren. Ook bij het voorlezen is er behoefte aan het vertellen van verhalen met gebaren.” Wyndham vult aan: “Prentenboeken met standaardgebaren zijn er helaas bijna niet. Daarom nam ik contact op met de uitgeverij van de nijntje-boeken. Daniel is een enorme fan van nijntje, dus hoe leuk zou het zijn als er een nijntje-boek in Nederlands met Gebaren zou kunnen komen!”

Samenwerkingen

Karin van Zwieten, uitgever bij Mercis Publishing, was direct enthousiast over het idee van Saskia en Wyndham. “Bij ons bestond al langer de wens om een fysiek nijntje-boek met gebaren te maken voor dove en slechthorende kinderen. Toen ik contact opnam met het Nederlands Gebarencentrum, hoorde ik voor het eerst over Nederlands met Gebaren. Daarmee werd een papieren uitgave met gebaren mogelijk. Het is prachtig dat gebaren daarnaast ook de communicatie kunnen stimuleren bij kinderen zoals Daniel. We hebben Daniel toen de titel laten uitkiezen: nijntje gaat logeren is zijn lievelingsboek. Mede door de financiële ondersteuning van het Letterenfonds en de begeleiding van het Nederlands Gebarencentrum is dit mooie boek er nu.

Op de website van het Nederlands Gebarencentrum zijn filmpjes van nijntje gaat logeren in Nederlands met Gebaren én in de Nederlandse Gebarentaal te zien.

De gebarenillustraties in het boek zijn gemaakt door Alex Stuifbergen, die zelf ook ervaring heeft met Nederlands met Gebaren: “Onze zoon zat op speciaal onderwijs en dankzij ondersteunende gebaren is zijn spraak daar langzaam op gang gekomen. De juf vroeg of ik als illustrator de basisemoties in gebaren kon tekenen, zodat onze zoon beter kon aangeven hoe hij zich voelde.” Die basisemoties bleken voor de rest van de klas ook heel goed te werken. Inmiddels heeft Alex de afgelopen 20 jaar bijna vierduizend gebaren voor het Nederlands Gebarencentrum gemaakt. “Ik vind het een eer dat mijn gebarenillustraties nu naast het werk van Dick Bruna staan.

Vanaf nu verkrijgbaar

nijntje gaat logeren, met gebaren is vanaf nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel en via het Nederlands Gebarencentrum. Het boek is uitgegeven op extra groot formaat en heeft pagina’s van stevig karton en een handige ringband. Hierdoor is het ook uitermate geschikt voor gebruik in de klas en door logopedisten.

nijntje gaat logeren, met gebaren
ISBN 978-90-5647-894-0
250 x 250 mm
17,95 euro

10 gedachten over “nijntje gaat logeren, met gebaren – Dick Bruna

  1. Ik heb met mijn twee oudste kinderen babygebaren gebruikt zodat ze zich goed konden uiten voor het praten. Met een derde kindje op komst zijn we weer volop onze gebaren aan het opfrissen en dit boek zou hier dus zeer welkom zijn! Ze zijn nog steeds beide fan van nijntjesboeken dus ook dat komt perfect uit! 😁

  2. Ik doe graag mee voor mijn jongste zoontje. Bij de middelste ook al wat babygebaren gebruikt en die pakte hij verrassend snel op. Voor de jongste lijkt mij dat op fijn.

  3. Mijn kleine nichtje is geen baby meer, maar ik heb v.w.b. gebaren nog wel een leuk verhaaltje, onlangs met de corona persconferentie zat ze even alleen voor de televisie. Toen doventolk Irma Sluis met de gebaren voor dove mensen begon, deed mijn nichtje fanatiek mee. Geweldig om te zien. Met dit leuke Nijntje boek gaat dat vast nog veel beter.

  4. Graag voor mijn dochter. Ze is gek op Nijntje. Ze leert gebarentaal omdat ze door het syndroom van down flink achterloopt in ontwikkeling. En we zo met haar kunnen communiceren

  5. Wat een ontzettend mooi boekje! Ik zou het goed kunnen gebruiken in de communicatie met mijn cliënt.
    Hij begrijpt gebaren, ik leer dit nog. Dit boekje zou er goed bij helpen 🙂

  6. Wat ontzettend tof dat dit boekje is gemaakt! Wij gebruiken ook baby gebaren bij de kinderen. Ik hoef het boekje zelf niet te winnen, tof dat je het echt wilt geven aan iemand die het goed kan gebruiken.

  7. Dit boek is ontzettend waardevol voor mij, mijn collega’s en onze cliëntjes en hun ouders in de jeugdzorg. Wij werken met zeer jonge en kwetsbare kinderen, die vaak nog niet praten. Met dit boekje krijgt voorlezen een heel andere invalshoek, waardoor de kinderen het verhaal beter kunnen begrijpen en zelf ook ‘mee’ kunnen lezen door het imiteren van de gebaren.

  8. In mijn werk als logopedist met kleintjes die nog helemaal niet spreken, gebruik ik ontzettend veel gebaren. Dit boekje met gebaren biedt een mooie ingang voor het op gang brengen van de spraak- en taalontwikkeling bij jonge kindjes, waarbij ook ouders nieuwe handvatten krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.