Vroeger vond men het heel gebruikelijk om aan ieder huwelijksjaar een stof of ander materiaal toe te kennen. Ook was het dus een normaal iets om elkaar steeds wat te schenken als de huwelijksdag weer aangebroken was. Het ging dan vaak om kleine(re) cadeaus, dus niet meteen om een 14 karaat gouden collier of een dure reis naar het buitenland. We zetten alles even voor je op een rijtje.

1 jaar getrouwd: katoen

Volgens de traditie geef je elkaar als je 1 jaar getrouwd bent een cadeau dat gemaakt is van katoen. Denk bijvoorbeeld aan een leuk t-shirt of een mooie dekbedovertrekset. De bloem die bij het eenjarig huwelijk hoort is de anjer.

2 jaar getrouwd: papier

Papier is iets wat we tegenwoordig allemaal in huis hebben. Dit was vroeger niet het geval. Je kunt voor het tweejarig huwelijk bijvoorbeeld een handgeschreven brief aan elkaar geven. Daarnaast horen Lelietjes-van-Dalen bij een tweejarig huwelijk. Deze plant staat voor eenvoud.

3 jaar getrouwd: leer

Je kunt elkaar een cadeau geven dat gemaakt is van leer. Denk bijvoorbeeld aan een portemonnee waar je initialen in kunt laten graveren. De zonnebloem hoort bij het driejarig huwelijk.

4 jaar getrouwd: zijde

Vier jaar getrouwd betekent het geven van cadeau dat gemaakt is van zijde. Denk bijvoorbeeld aan lingerie. De bloem die bij een vierjarig huwelijk hoort is de geranium.

5 jaar getrouwd: hout

Een houten cadeau zou bijvoorbeeld een houten tuinset kunnen zijn, waarop jullie nog vele gezellige avonden samen kunnen doorbrengen. Het madeliefje hoort bij een vijfjarig huwelijk.

6 jaar getrouwd: ijzer

Weet je geen cadeau van ijzer, dan kun je ook kiezen voor een taart om dit jublieum samen te vieren. Men noemt het zesjarig huwelijk namelijk ook wel het suikeren huwelijk. De aronskelk hoort bij dit jublieum.

7 jaar getrouwd: wol

Denk aan een warme wollen trui of lekkere kussens als je elkaar voor het zevenjarig huwelijk een cadeau geeft. De fresia hoort bij dit jubileum. Deze staat o.a. voor onschuld en liefde.

8 jaar getrouwd: brons

Een geschikt cadeau kan een beeld gemaakt van brons zijn, bijvoorbeeld eentje voor in de hal van jullie woning. De clematis hoort bij het achtjarig jubileum.

9 jaar getrouwd: aardewerk

Denk ‘Ghost’, denk pottenbakken, gewoon samen een dagje uit en iets leuks doen dus. Toch gaan voor iets simpelers? Een theepot geven kan natuurlijk ook! De klaproos is de bloem die hoort bij het negenjarig jubileum.

10 jaar getrouwd: tin

Tin buigt, maar breekt niet…net zoals jullie huwelijk zou moeten zijn na 10 jaar. Sieraden met diamanten (bijvoorbeeld oorknopjes van goud met een klein diamantje erin) passen goed bij een 10 jarig huwelijk, evenals de narcis.

11 jaar getrouwd: staal

11 jaar = staal! Denk aan een mooie messenset als je een cadeau wilt geven! De tulp is de bloem die hoort bij die jubileum. Deze staat voor perfecte liefde.

12 jaar getrouwd: linnen

Geef elkaar een bosje met 12 pioenrozen, welke samengebonden zijn door linnen. Staat natuurlijk heel romantisch!

12,5 jaar getrouwd: koper

Dit is vaak het eerste  jubileum wat wat groter wordt gevierd en dan het liefst met alle mensen die aanwezig waren op jullie huwelijksdag, 12,5 jaar geleden. Tijd om herinneringen op te halen dus en de balans op te maken.

13 jaar getrouwd: kant

Kant staat voor spannend, dus misschien is het wel tijd om mooie lingerie uit te zoeken. De chrysant past bij deze 13 jarige huwelijksdag.

14 jaar getrouwd: ivoor

Ivoor kopen is natuurlijk niet legaal, dus misschien is het tijd voor een bezoekje aan de dierentuin, of misschien een verre reis? Een orchidee hoort bij deze bijzondere dag!

15 jaar getrouwd: kristal

Kristallen glazen, waarin je een lekkere wijn of champagne in serveert, met daarnaast wat lekkere hapjes. Op deze manier kunnen jullie het 15 jaar getrouwd zijn prima vieren. De roos hoort bij deze mooie dag.

20 jaar getrouwd: porselein

Porselein: tijd om het servies te vervangen, of het servies en de kast waar het in staat (al jaren). De daglelie is de bloem die erbij hoort vandaag.

25 jaar getrouwd: zilver

Zilveren sieraden kunnen niet ontbreken op deze gedenkwaardige dag. De iris overigens ook niet.

30 jaar getrouwd: parel

Parels zijn er in verschillende soorten en maten en ook in sieraden verwerkt. Kies iets moois uit om te geven aan de vrouw…en voor de man wellicht een keertje oesters eten in een restaurant (al zal je hier niet snel parels in tegenkomen). De lelie hoort bij een 30 jarig huwelijk.

35 jaar getrouwd: koraal

Deze dag wordt niet zo vaak gevierd, behalve wellicht met een romantisch etentje met z’n tweeën. Daarnaast zou je ook eens een kijkje kunnen nemen bij Isabel Bernard. Zij verkopen niet alleen prachtige ringen, oorbellen en armbanden, maar ook praktische cadeaus zoals tassen en portemonnees.

40 jaar getrouwd: robijn

Vaak wordt 40 jaar getrouwd zijn wat uitgebreider gevierd. Kies je niet voor robijnen, doe elkaar dan mooie roze rozen cadeau. Daarnaast is de gladiool de ster van deze dag!

45 jaar getrouwd: saffier

Geen tradities, dus geheel naar eigen invulling!

50 jaar getrouwd: goud

Niet veel huwelijken halen de 50 jaar, maar degenen die het halen hebben natuurlijk een prachtige prestatie geleverd. De gele roos staat voor vriendschap en echte liefde, wat natuurlijk onmisbaar is in een langlopend huwelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.