huidAls moeder van drie dochtertjes trekken de leesboeken over loverboys, sexting en internetpesten direct mijn aandacht. Wanneer de meisjes oud genoeg zijn, zou ik graag aan de hand van een leesboek het beschreven thema bespreekbaar maken. Marlies Slegers geeft op haar Twitterpagina haar boek weg, ik doe mee en win een gesigneerd exemplaar met boekenlegger van ‘Onder mijn huid’. Het is haar debuut in het Young Adult- genre. Op de site van Marlies zie ik een hele stapel kinderboeken van haar hand, ‘Gezocht normale ouders’ bijvoorbeeld.

Coco is nipt over naar 4 vwo en zestien jaar. Samen met haar beste vriendin Eileen gaat ze regelmatig bij Heren1 kijken. Eileen is gek op Jason en Coco is al sinds het vorige schooljaar verliefd op Nick. Beide jongens spelen hockey. Jammergenoeg gaat Nick al een tijdje met Merel, toch laat hij steeds vaker merken wel geïnteresseerd in Coco te zijn. Eileen waarschuwt Coco voor Nick, ze vind hem een player. Coco en Nick hebben ‘s avonds stiekem contact met elkaar over de WhatsApp. Ze gaan daarin steeds verder en Nick beloofd uiteindelijk aan Coco het uit te maken met Merel. De timing is alleen niet zo goed, want het gaat niet goed met de oma van Merel. Nick vraagt meer en meer om foto’s van Coco. Eerst alleen haar gezicht, maar later ook van haar borsten. Coco twijfelt, maar laat zich toch overhalen en stuurt hem ook een filmpje van zichzelf. Ze beloven elkaar plechtig alles direct te verwijderen. Eindelijk maakt Nick het uit met Merel. Merel neemt het Coco erg kwalijk en laat dat goed merken. De relatie met Nick duurt helaas maar kort als hij haar vertrouwen beschaamd door screenshots van haar foto’s aan zijn vrienden te laten zien. Vanaf dat moment krijgt Coco ook berichtjes van een anoniem nummer. Diegene wil nog een foto van Coco zien en dreigt met openbaarmaking van haar foto en later ook van haar filmpje. De wereld van Coco stort in. Wat moet ze nu doen? Het nieuws verspreid zich als een lopend vuurtje en niet alleen op school, ook op andere plaatsen wordt ze herkend. Eileen probeert het voor haar op te nemen, maar Coco durft haar ouders en het schoolhoofd niet in te lichten. Dan fietst ze langs een spoorwegovergang en neemt een dramatische beslissing ….

Waar het boek het grootste gedeelte verloopt als een vlotte, moderne jeugdroman en dan eindigt in een duizelingwekkende thriller. Nu heb ik veel spannende verhalen gelezen en bekeken, maar door zo’n ijzersterke ontknoping als dit ben ik nog niet eerder verrast. Wederom blijkt maar weer eens dat sexting een ieder kan overkomen. Stop dit boek in de zak, onder de boom of schuif het de pubers zomaar toe en praat er samen over!

‘Onder mijn huid’ van Marlies Slegers, Uitgeverij Luitingh- Sijthoff 2015, is o.a. hier te koop.

Boek 117/53 #boekperweek

/Lmcmr

2 thoughts on “‘Onder mijn huid’ YA over sexting 13+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.