geheim“Wij maken kinderdromen waar” is de slogan van Clavis Uitgeverij. In dit prentenboek wordt het tegenovergestelde bespreekbaar gemaakt: kindermisbruik. Als moeder van drie dochtertjes is het soms makkelijker om mijn struisvogelhoofd in het zand te steken, maar we kunnen eigenlijk niet om misbruik als thema heen. Voor een ieder die er baat bij denkt te hebben, hebben Ilona Lammertink (tekst) & Nynke Talsma (illustraties) een werkelijk prachtig prentenboek opgetekend.

Aansluitend op het verhaal is achterin het boek informatie verzameld over het Wat, Hoe en signalen van kindermisbruik met noodzakelijke telefoonnummers. Joost wordt grote broer, dat leuke geheimpje kan hij goed bewaren, want hij is al groot. Wanneer Frank op komt passen moet Joost een GEHEIM bewaren. Frank stopt Joost in bad en wast hem op alle plekken. Ook geeft hij Joost steeds kusjes, maar dat mag Joost aan niemand vertellen, verteld Frank heel boos. Als Joost weer in zijn bed plast en ‘s avonds ligt te huilen in bed komen papa en mama er al snel achter dat er iets niet in orde is. Als Joost vertelt over zijn geheim kunnen ze er voor zorgen dat Frank dit nooit meer kan doen.

Dit prentenboek lag al even op mij te wachten, ik was er een beetje huiverig voor. Bijzonder knap dat dit prentenboek ondanks het thema toch een goede afloop kent. Het verhaal schept vertrouwen en geeft hoop in barre tijden. De angsten en hersenspinsels van Joost, het kind zijn herkenbaar in beeld gebracht.

[bol_product_links block_id=”bol_56a90b0dde504_selected-products” products=”9200000046155264″ name=”geheim” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Prentenboek 1/52 #prentenboekperweek

/Lmcmr

One thought on “Prentenboek over misbruik: ‘Voor dat geheim ben ik te klein’ (4+)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.