winkelEen zeer groot en belerend prentenboek over hoe wij mensen met het voedsel op de aarde omgaan. In deze gekke winkel, die dus eigenlijk niet zo vreemd is, komt aan de orde dat wij het eten van de dieren opeten en zij noodgedwongen in de supermarkt in hun eerste levensbehoefte moeten komen voorzien.

Dit prentenboek kon ons in eerste instantie niet bekoren, al is de boodschap helder en de prenten kleurrijk. De kleuter blijft met fronste wenkbrauwen luisteren en in de twee weken na het voorlezen blijft het prentenboek onaangeroerd liggen. Ik lees voor op verzoek en dat bleef uit. Tot de dag dat ik deze recensie schreef en de peuter ermee aan komt lopen. Haar omschrijving: “de winkel met de gekke dieren.”

Het jongetje komt met zijn boodschappenlijstje in de supermarkt maar overal waar hij komt grijpt hij mis. Twee pinguĂŻns lopen schaterend met een volle boodschappenkar vis weg. “In de natuur hebben we geen vis meer. En op de Zuidpool smelt het ijs. Daarom komen we naar de supermarkt.” De beren lopen met de honing weg. “De mensen hebben al onze bomen omgekapt. Hier kunnen we zoveel honing eten als we willen.” Maar niet alleen de klanten bestaan uit dieren, ook al het personeel. De apen runnen de opslagplaats voor het fruit en de drukke directeur ( de Leeuw) wil het jongetje vertellen waarom de dieren al het eten weghalen. Thuisgekomen uit deze omgekeerde wereld bedenkt het jongetje een actieplan.

Juist deze conclusie valt een beetje in het niet, daar had iets meer aandacht voor kunnen zijn, dan had het cirkeltje rond geweest.

‘De gekke winkel’ van Natalie Quintart (tekst) & Philippe Goossens (illustraties), Clavis Books 2016 is o.a. hier te koop:

[bol_product_links block_id=”bol_57232349de54e_selected-products” products=”9200000046155268″ name=”winkel” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boek 6/52 #prentenboekperweek

/Lmcmr

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.