Deze maand is het boek Saartje in het bos verschenen. Het is een bijzonder boek, want er staan niet alleen tekst en tekeningen in, maar ook gebaren!

Het boek is een samenwerking tussen Esther Vliegenthart en Veerle den Hartogh. Esther heeft zelf een zoon met autisme en ontdekte dat er weinig tot geen voorleesboeken zijn die aansluiten bij hun belevingswereld en prikkelverwerking. Er bestaan wel talloze boeken óver kinderen met autisme, maar geen boeken voor hen. Zo kwam Esther twee jaar geleden op het idee om die boeken zelf te gaan schrijven en tekenen. Inmiddels zijn er al vijf verschillende boeken verschenen en is het eerste deel vertaald naar het Engels en ook in het buitenland verkrijgbaar.

Taal en prikkels
Esther vertelt  “Alle Saartje-boeken zijn geschreven voor kinderen die taal en prikkels anders verwerken, zoals dat voor kan komen bij autisme, down syndroom, maar ook bij ADHD en TOS (TaalOntwikkelsingsStoornis). In het boek houden we ook rekening met hun manier van informatie verwerken. Zo worden er bijvoorbeeld geen denkstappen overgeslagen in het verhaal, de kinderen hoeven niets zelf in te vullen, dat geeft rust. Ook kijkt eekhoorn Saartje de lezer nooit recht aan en om de voorspelbaarheid te vergroten begint en eindigt ieder boek met dezelfde bladzijde, handig voor kinderen die veel waarde hechten aan structuur.”

[bol_product_links block_id=”bol_59ccaf8d4c282_selected-products” products=”9200000081278893″ name=”saartje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


TOS

Over een TaalOntwikkelingsStoornis is bij veel mensen nog niet veel bekend. Toch heeft 5% van de bevolking in Nederland een TOS. De stoornis uit zich bij iedereen anders, maar algemeen kun je stellen dat bij mensen met TOS taal in de hersenen minder goed verwerkt wordt, waardoor ze bijvoorbeeld moeite hebben met het onthouden en leren van woorden of klanken. Bij kinderen uit dit zich vaak in de spraak- en of taalontwikkeling die niet of heel vertraagd op gang komt.

Veerle den Hartogh is kindergebarenjuf in Krimpen aan de IJssel en toen zij in contact kwam met Esther, was dit bijzondere idee zo geboren. Ook de uitgeverij, Graviant, zag direct de meerwaarde in van de gebaren en besloot het idee werkelijkheid te maken.

Gebaren
Veerle: “Taalondersteunende gebaren zijn bewezen effectief bij kinderen die moeite hebben om taal aan te leren of er betekenis aan te geven. Ook heel jonge kinderen die in verband met hun leeftijd nog niet kunnen praten, kunnen al wel gebaren leren. Dat is heel fijn voor kinderen die graag willen communiceren, maar met hun stem of woorden (nog) niet kunnen.”

“Zelf heb ik dat ervaren met een van mijn dochters”, vervolgt Veerle. “Zij was een huilbaby, daar kun je soms wanhopig van worden, maar toen zij leerde communiceren met gebaren is ze totaal veranderd. Ik gun het álle ouders om al op jonge leeftijd zo met hun kind  ‘in gesprek’ te kunnen gaan, of ze nu autisme, TOS of helemaal niets hebben.”

Om de voorlezer van het boek te helpen om de gebaren te leren is er een filmpje beschikbaar waarin Veerle het boekje voorleest en de bijbehorende gebaren voordoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.